Новини

Сьома річниця подій 2 травня в Одесі: в Україні вшановують пам`ять загиблих

В Одесі згадують сьому річницю трагічних подій, які відбулися 2 травня 2014 року.

Патріотичні організації планують марш, а силовики – готуються патрулювати у посиленому режимі, пише ТСН.

2 травня 2014 року

У Раді Європи говорять про змову міліції та сепаратистів під час кривавих сутичок в Одесі 2 травня
відбулися протистояння між проросійськими активістами і українськими патріотами.

Сутички були наймасовішими за новітню історію Одеси. Вони почалися біля Соборної площі, де проукраїнські активісти разом із футбольними ультрас мали розпочати марш “За єдину Україну”.

Однак на них напала група людей з “Антимайдану”, котра використовувала шумові гранати та зброю. Тоді в центрі міста загинули шестеро людей.

Зрештою проросійські прихильники почали відступати і збиратися на Куликовому полі, де було наметове містечко. Частина проросійськи налаштованих людей забарикувалась у торговому центрі.

На Куликовому полі від коктейлів Молотова спочатку запалали намети, а згодом вогонь перекинувся і на будівлю Будинку профспілок, де вирішили сховатися антимайданівці. Внаслідок отруєння чадним газом та падіння з висоти загинули ще 42 людини. 

У Раді Європи говорили про змову міліції та сепаратистів під час тодішних кривавих сутичок.

У 2019 році фігуранти справи подій 2 травня – росіянин Євген Мефедов і одесит Сергій Долженков на прізвисько Капітан Какао – вийшли на волю з Миколаївського слідчого ізолятора. За них сплатили грошову заставу.

Мефедова і Долженкова затримали за активну участь у масових заворушеннях в Одесі 2 травня 2014 року, коли загинули 48 осіб. У січні 2018 року в прокуратурі Одеської області заявили про завершення розслідування щодо цих фігурантів.

Центральний райсуд Миколаєва пом’якшив обом запобіжний захід, визначивши заставу по 150 тисяч гривень за кожного.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.