Новини

Після двох поранень повернувся на фронт: історія бійця чернівецького батальйону

Назарій із позивним “Укроп” – родом зі Львова. До війни він працював на Жидачівському целюлозно-паперовому комбінаті з високотехнологічним обладнанням – верстатами числового програмного керування. У військах ще з часів ООС – із 2020 року. Чоловік говорить, що на службу його не брали, але він хотів служити. Все ж Назарій цілі досяг і вступив до лав Збройних сил України в 10-у окрему гірсько-штурмову бригаду за контрактом. Потрапив до восьмого окремого гірсько-штурмового батальйону, який базується в Чернівцях.

Про це йдеться в публікації ” “.

“Він змінює магазин – я стріляю”

“У 2021 році ми були Донеччині, біля селища Нью-Йорк. Я потрапив у мінометний батальйон і став одним із номерів обслуги. Потім командир перевів мене на командно-спостережний пост, де я служив розвідником-далекомірником артилерійського обладнання”, – каже Укроп.

У свій день народження, в грудні 2022 року, Назарія перевели до третьої гірсько-штурмової роти на посаду бойового медика. Пізніше військовий близько трьох місяців служив в аеророзвідці. Він пройшов курси оператора безпілотних літальних апаратів та отримав сертифікат “Військове застосування БПЛА”. Зараз Назарій – стрілець і помічник гранатометника.

Від початку повномасштабного вторгнення військовий отримав два поранення, проте все одно повернувся на фронт. Перше поранення Назарій отримав у грудні минулого року через приліт із ручного протитанкового гранатомета.

“Того дня ми були на позиції. Зранку відбивали наступ противника, а коли бій стих, почали чистити зброю. Часу в нас було обмаль, оскільки вже близько обіду нам передали, що противник знову розпочав штурмові дії. Ми з побратимом відстрілювалися по черзі. Він змінює магазин – я стріляю, і навпаки. Він бачив, що росіяни готують удар з ручного протитанкового гранатомета, але не встиг сказати. Я підвів голову – і прилетіло з РПГ. Я отримав осколкові поранення, – провадить боєць. – Мене одразу евакуювали. Повезли у Краматорськ, а згодом – до Дніпра. Далі – до Калуша на Івано-Франківщині. Новий рік я зустрічав на операційному столі: діставали осколки. Після лікування дали відпустку за станом здоров’я на 30 днів. Це був час, коли я зміг побути вдома з рідними та близькими”.

Осколки зачепили Назарієві шию, потрапили в плече, а також у вказівний палець, який зараз нормально не функціонує. Проте військовий після відпустки знову повернувся на позиції. Та в червні минулого року Укроп знову отримав поранення, як каже Назарій, “генеральське”.

“Приліт був метрів за три від бліндажа”

“Ми копали й перекривали бліндажі, робили все, щоб зміцнити опорний пункт. Після своєї ротації вороги кілька разів пробували нас штурмувати, але ми відбивали кожну їхню спробу. Дні були стабільні: простріли наші та їхні, робота БМП і танків”, – говорить Назарій.

“По радіостанції надійшла доповідь з позиції, що “беха” (так військові називають БМП – авт.) працює в їхньому районі. Через лічені хвилини нам довели, що вона перевела вогонь по нас. Я лише встиг доповісти, як побачив спалах й отримав осколкове поранення в ділянці сідниці. Як в нас жартують, поранення це “генеральське”. Я перебував у глибині бліндажа, а приліт був за метрів три від бліндажа. Досі не розумію, як мене зачепило. Побратим із позивним “Переселенець” надав мені першу допомогу. Потім прийшла евакуаційна група, яка допомогла дістатися нашого командно-спостережного пункту. Там я перебував до сутінків, бо тільки в цей час можна евакуювати поранених”, – зазначає військовий.

Лікування цього разу було тривалим. В Івано-Франківську Назарію зробили операцію, потім пройшов реабілітацію: 21 день перебував у Чернівецькому госпіталі ветеранів.

Зараз Назарій знову повернувся до строю та вже готовий нищити окупантів.

“Наразі мій підрозділ в тилу, але ми чекаємо на команду виїжджати на позиції”, – говорить військовий.

На Назарія вдома чекає дружина.

“Мрію про перемогу, але треба ще багато-багато працювати”, – каже Укроп.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.