Новини

24 жовтня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

24 жовтня, Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй, Міжнародний день дій на захист клімату та Всесвітній день інформації про розвиток. Віряни вшановують пам’ять мученика Арефа.

Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй

Щороку в жовтні, 24 числа, планета святкує Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй. Організація Об’єднаних Націй по суті – це платформа, де національні делегації можуть висловити свою думку. Тут налагоджуються відносини, проходять переговори та вирішуються проблеми. Усі члени спільноти мають право голосу, але при цьому кожен зобов’язаний дотримуватися статуту організації, її правил та мети. Серед основних напрямків роботи міжнародного утворення – зміцнення миру та безпеки, розвиток дружніх відносин між державами, спільне розв’язання глобальних труднощів, координування дій різних країн, забезпечення прав людини.

Міжнародний день дій на захист клімату

Починаючи з 2009 року увесь прогресивний світ відзначає Міжнародний день дій на захист клімату (International Day of Climate Action).

Міжнародний день боротьби зі зміною клімату вперше був організований 24 жовтня 2009 року. Основною метою було вплинути на делегатів Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (COP15), що відбулася у грудні 2009 року. Відтоді цей день став місцем згуртування кліматичних активістів по всьому світу.

Його метою є привернення уваги громадських організацій та політичних лідерів держав до проблем змін клімату, які відбуваються під впливом людської діяльності. Також засновники свята прагнуть донести ідею, що охорона довкілля є обов’язком кожної людини, незалежно від її фінансового стану, статусу, віку, національності та інших ознак.

Всесвітній день інформації про розвиток

24 жовтня у світі відзначається День інформації про розвиток (World Development Information Day).

Ця подія була запроваджена Генеральною Асамблеєю ООН в 1972 році. 24 жовтня обрано не випадково, адже саме цього дня в 1945 році була створена ця повоєнна міжнародна організація і прийнята стратегія її розвитку.

Свято було засноване згідно з резолюцією 3038, вимогами якої було щорічне привертання уваги людей до проблем розвитку. Починаючи з 1973 року, 24 жовтня проводяться заходи, на яких пояснюється важливість міжнародного співробітництва. Особлива увага надається інформуванню та посиленню мотивації молоді, а також концентрації на використанні сучасних інформаційних технологій.

Метою свята є привернення уваги людей, які думають про майбутнє, до проблеми розвитку, а також розробка стратегії її вирішення завдяки міжнародному співробітництву.

Яке сьогодні релігійне свято

24 жовтня в церковному календарі – день пам’яті мученика Арефа. За однією з легенд, Ареф був християнським священиком у Єгипті в III столітті під час переслідувань християн. Його відомий акт мучеництва включає в себе відмову відректися від християнства та віддати поклон ідолам, за що він був засуджений до страчення. Його стратили тим, що відсікли мечем голову.

Що не можна робити цього дня

Не варто закриватися у собі, стримуючи свої емоції.
Заборонено сваритися, лаятися, бажати комусь зла.
Не можна відмовляти у допомозі тим, хто її потребує.

Народні прикмети і традиції

На світанку густий туман – до ясного і теплого дня;
На деревах все ще залишається жовте листя – до морозної зими;
Випав перший сніг – зима буде сніжною.
Пам’ятні події 24 жовтня
1648 рік – Вестфальський мир, закінчується Тридцятирічна війна (1618–1648) в Європі;
1857 рік – у Шеффілді (Велика Британія) засновують перший у світі футбольний клуб;
1861 рік – президент США Авраам Лінкольн отримує телеграфне повідомлення з Каліфорнії – це було перше трансконтинентальне телеграфне повідомлення в історії;
1874 рік – у Львові засновують Крайову школу лісового господарства;
1901 рік – 43-літня вдова Анна Тейлор стає першою людиною, яка успішно спускається вниз по Ніагарському водоспаду в бочці;
1929 рік – Чорний четвер і початок Великої депресії;
1939 рік – вперше в продаж надходять нейлонові панчохи;
1941 рік – німецька армія входить до Харкова;
1945 рік – урочисто відкривають Організацію Об’єднаних Націй;
1952 рік – Двайт Ейзенгауер оголошує війну в Кореї “хрестовим походом проти комунізму”;
1964 рік – на території колишньої Північної Родезії проголошують незалежність Замбії;
1969 рік – американський актор Ричард Бартон дарує своїй дружині Елізабет Тейлор діамант вагою майже 69,5 карат і вартістю понад 1 мільйон доларів;
1975 рік – у Великій Британії та США виходить платівка Джона Леннона “Shaved Fish”;
1986 рік – у Лондоні відкривають найбільший у світі магазин грамплатівок;
1991 рік – Верховна Рада проголошує без’ядерний статус України;
1993 рік – у соборі Святої Софії в Києві здійснюють інтронізацію Володимира Романюка, обраного Патріархом Київським і всієї Руси-України;
1999 рік – у Рогатині відкривають пам’ятник землячці Роксолані, коханій дружині османського султана Сулеймана I Пишного;
2005 рік – у Києві Фонд держмайна проводить повторний аукціон з продажу “Криворіжсталі”: новим власником заводу стала компанія “Міттал Стіл”.

Іменини

День ангела сьогодні святкують Олександр, Олексій, Теофіл, Петро, Афанасій, Микола, Лаврентій, Феофіл та Іван.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.