Новини

Помічники ветеранів: як військовим отримати допомогу та консультації

В Україні запроваджують експериментальний проєкт допомоги воїнам, які повертаються з фронту. Йдеться про помічників ветеранів, які супроводжуватимуть військових у цивільному житті, допомагатимуть в оформленні пільг та зборі документів.

Про це йдеться у сюжеті кореспондента ТСН Валерія Кузнецова.

Артур Лисий – 24-річний ветеран, який заново звикає до цивільного життя. Він служив гранатометником в 131 розвідувальному батальйоні, звільняв з окупації село Олександрівку поблизу Херсона. Саме там через обстріл “Градами” Артур втратив ногу. З обуренням воїн згадує, як повернувшись після протезування у Вінницю, зіштовхнувся з хамством під час оформлення пенсії.

“Якщо ти десь там побігав і я тобі даватиму пенсію по вислузі років”, – згадує Артур.

Допомогти бійцям подолати бюрократичні кола мають помічники ветеранів. В рамках пілотного проєкту уряду такі посади вже почали впроваджувати одразу у кількох областях. До кандидатів чимало вимог.

“Насамперед людина має бути з числа ветеранів, оскільки політика рівний рівному, люди мають бути психологічно стійкі, освічені”, – каже завідувачка сектору у справах ветеранів на Вінниччині Інна Скакун.

Михайло Кузнєцов – один з перших офіційних помічників ветеранів у Вінниці. Він – полковник ЗСУ у відставці, його звільнили з армії 2018 року через інвалідність.

“Приходять з різними проблемами, в когось довідки, в когось питання. Це і члени сімей загиблих, безвісти зниклих. За потреби я можу також з ветераном пройти і допомогти у вирішенні проблемних питань”, – каже Михайло Кузнєцов.

Артур з Михайлом зустрічаються вже не вперше. Саме він підказав ветерану, що він має право на квартирну чергу як військовий, який отримав складне поранення, і допоміг зібрати необхідні документи

“Круто, коли у людини є знання, і вона тобі допомагає”, – каже Артур Лисий.

Серед 12 фахівців, які пройшли навчання і вже приступили до роботи у Вінниці, не лише колишні військові, але й дружини бійців.

“У першому випуску у нас є три жінки, які очікують чоловіків з перемогою. Чоловіки воюють, а жінки допомагатимуть тим, хто повертається додому”, – зазначає завідувачка сектору у справах ветеранів на Вінниччині Інна Скакун.

За потреби помічники ветеранів можуть навідувати бійців вдома, аби допомогти, підтримати і зрештою – просто вислухати.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.