Новини

У Чернівцях презентували антологію «Воєнний стан», передмову до якої написав Залужний

Учора, 8 вересня, на міжнародних поетичних читаннях Meridian Czernowitz у Чернівцях представили антологію “Воєнний стан”.

Про це пише molbuk.ua

У цій антології вмістилися тексти відомих українських авторів та авторок після початку повномасштабної війни. Сергій Жадан, Оксана Забужко, Юрій Андрухович, Андрій Любка, Тарас Прохасько, Олександр Михед, Артем Чех, Ірина Цілик… І це навіть не половина всіх письменників, що поділилися своїм відчаєм та болем, бажанням та страхом, оптимізмом та зневірою на сторінках цієї антології.

До збірки увійшли тексти 50 письменників про війну. Передмову до антології написав Головнокомандувач Збройних сил України – генерал Валерій Залужний.

Передмову до цієї збірки написав Головнокомандувач Збройних сил України – генерал Валерій Залужний:

“Воєнний стан – це не тільки правовий режим існування держави під час війни. Це ще й нагадування про козацький стан – військовий табір, що ставав фактично фортецею в часи воєн і битв. Минулого року вся наша країна перетворилася на такий стан – нездоланну фортецю, над якою майорить синьо-жовтий прапор. Упевнений, що завдяки мужності й професіоналізму українських воїнів, завдяки єднанню українського суспільства і за дружньої підтримки наших партнерів у світі ця фортеця поверне собі всі свої території. Слава Україні!” – зазначив Головнокомандувач ЗСУ.

У Чернівцях антологію представили письменники Юрій Андрухович, Христя Венгринюк та Андрій Любка.

“Ми дуже багато презентували цю книжку, зокрема за кордоном. У нас було понад 30 презентацій у понад шести країнах. А от у Чернівцях, де ця книга видана, ми досі її не показували, тому вирішили використати цю нагоду. Багато наших читачів називали її знаковою книгою 2023 року через склад авторів, які написали до неї тексти. Тут є 50 авторів, серед яких – письменники, журналісти, – люди, яким ми запропонували написати есеї, не даючи їм якоїсь конкретної теми. Тобто ми навіть не обмежували тематичні кола, які би нам було цікаво розглянути. Але очевидно, що кожен із авторів і авторок торкнулися теми війни і писали саме про неї. Вийшла книжка щоденників, коротких історій від людей, які долучилися до проєкту”, – зазначила співупорядниця антології, директорка міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz Євгенія Лопата.

Переглянути відео з презентації можна на Суспільне Чернівці.

Нагадаємо, сьогодні ввечері в обласній філармонії відбудеться презентація поетичної збірки Сергія Жадана “Скрипниківка”. Вхід платний – від 400 грн.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.