Новини

Має легший перебіг, але заразний: який штам коронавірусу зараз циркулює на Буковині

Коронавірус нікуди не подівся, хоч і перейшов у розряд не епідемічних, а сезонних захворювань. Наразі на Буковині й далі циркулює варіант коронавірусу “Омікрон”. Власне, це обумовлює здебільшого легший перебіг хвороби.

Про це йшлося на пресконференції, присвяченій темі епідситуації та щепленням на Буковині, пише molbuk.ua

Водночас “Омікрон” є доволі заразним. Якщо в колективі чи родині з’являється хоча б один випадок захворювання, як правило, хворіють і інші. Щеплені переносять недугу легко. Це ще один важливий аргумент для того, щоб вакцинуватися.

Вакцина проти ковіду є

“Вакцина є, звертайтеся до сімейних лікарів у будь-яку поліклініку, а в селах – до амбулаторій загальної практики. Війна триває, але й хвороби залишаються. За перших ознак звертайтеся до сімейного лікаря. У нас є швидкісні тести. Вас обстежать, встановлять правильний діагноз, а відтак належно пролікують, щоби не розвинулося важке ускладнення”, – закликала директорка департаменту охорони здоров’я ОВА Наталія Свестун.

Усі зразки позитивних результатів ковід-захворювань обов’язково надсилають у центр громадського здоров’я, де їх вивчають. Тож жоден із варіантів ковіду, зареєстрованих в області, не випадає з поля зору.

Відтак прогноз, можливо, буде змінюватися від тижня до тижня. Протиепідемічні заходи застосовуватимуться за кольоровим принципом (жовтий, помаранчевий, червоний кольори), залежно від епідситуації.

“Ми відстежуватимемо появу нових варіантів ковіду і циркуляцій штамів грипу. Все це буде враховуватися під час ухвалення рішень про обмеження”, – зазначила Наталія Гопко.

Захворіли – відразу обмежуйте контакти

Щодо грипу, що вакцинуватися потрібно вже, якщо хочемо, щоби це було ефективно, наголосила генеральна директорка обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Гопко.

“Стежте за інформацією, яку надаватимуть департамент охорони здоров’я і центр контролю й профілактики хвороб щодо наявної вакцини проти грипу в аптеках. Ми моніторимо ситуацію. Тож будьте певні, що пропоновані вакцини відповідатимуть прогнозу щодо циркуляції збудників у цьому епідсезоні”, – каже чиновниця.

Якщо з’являються ознаки ГРВІ, дуже важливо своєчасно звертатися по медичну допомогу і припиняти контактувати з людьми, оскільки у перші дні хвороби буває важко визначити, це ковід, грип чи щось інше.

“У будь-якому випадку шлях передачі всіх цих інфекцій схожий. Тому правильним рішенням буде обмежити активне спілкування, застосовувати засоби індивідуального захисту, не їздити громадським транспортом”, – радить Наталія Гопко.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.