Новини

У Чернівцях є майже сто аварійних будинків: їх мають обстежити

Будинок на вулиці Руській, 6, який обвалився, не єдиний, що визнаний аварійним. На сьогодні на території Чернівецької громади налічується 93 житлові будинки, які визнані аварійними.

Про це у коментарі molbuk.ua розповів начальник департаменту інфраструктури та благоустрою Чернівецької міської ради Ігор Ніколенко.

У центральній частині міста є два аварійні будинки: це будинок №17 на вулиці Головній і будинок №5 на вулиці Шептицького.

У згаданих будинках ситуація не така катастрофічна, як у житловому будинку № 6 на вулиці Руській: обвалу стін, покрівлі чи інших руйнувань немає.

“Після обвалення зовнішньої частини стіни житлового будинку на вулиці Руській, 6, було надіслано листи в управлінські компанії, комунальні та приватні підприємства міста, що обслуговують житловий фонд, для його негайного обстеження та вжиття відповідних заходів”, – сказав Ігор Ніколенко.

Посадовець зазначає, щоб зупинити погіршення стану історичної забудови та зберегти унікальне історико-архітектурне середовище потребує об’єднання зусиль і міської влади, і мешканців.

“Дуже важливо знати й розуміти, що, відповідно до закону “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”, власники квартир і нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками цього майна. Вони зобов’язані забезпечувати належне утримання і санітарний, протипожежний і технічний стан свого спільного майна, здійснювати його технічне обслуговування та за потреби поточного і капітального ремонтувати його”, – сказав Ігор Ніколенко.

Чернівецька міська рада затвердила Програму збереження історичної забудови міста Чернівців на 2021-2025 роки. Відповідно до програми, має бути створення тривимірної бази даних територій, будівель і споруд у межах центрального історичного ареалу. Також можлива розробка проєктно-вишукувальної документації для першочергових будівельно-монтажних робіт на найбільш небезпечних ділянках в межах буферної зони пам’ятки Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Виготовлення проєктно-кошторисної документації на ремонт (реставраційний) і реставрацію пам’яток архітектури та історії місцевого і національного значення. У програмі закладені протиаварійні заходи, ремонтно-реставраційні роботи, ремонт реставраційний), капітальний та поточний ремонт на пам’ятках архітектури.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.