Новини

Коронавірус прирівняли до ГРВІ: епідеміолог із Буковини розповів про симптоми

З початком нового навчального року та настанням осені поступово починає зростати кількість хворих діток. Ближче до жовтня, зі зниженням температури повітря, число тих, хто нездужає, традиційно збільшиться.

Чимало батьків та вчителів хвилюються, щоби не повернулася пандемія коронавірусу, який швидко може поширитися у дитячому колективі, а відтак і серед дорослих.

Про це йдеться у публікації ” ” від 21 вересня, пише molbuk.ua

Втім, боятися особливо нічого, заспокоюють епідеміологи. Коронавірус уже не звучить, як щось дуже страшне і загрозливе. Він набув значно легших форм. Вірус відтепер, згідно з наказом МОЗУ, вносять до статистики гострих респіраторних захворювань. Оскільки симптоми майже однакові, людина може навіть і не зрозуміти, що саме в неї було.

Про це ” ” розповів епідеміолог обласного центру контролю та профілактики хвороб Юрій Падурару.

Фото з фб-сторінки Юрія Падурару

“З першого липня наказом МОЗУ коронавірус перевели у групу ГРВІ. Наразі він уже не вважається особливо небезпечною інфекцією. Вірус, який викликає ковід, має такі ж властивості, як і інші гострі респіраторні інфекції. Тож із першого жовтня по перше травня, доки триває епідемічний сезон, він буде включатися до статистики гострих респіраторних захворювань”, – каже Юрій Падурару.

Зараз симптоми коронавірусу зовсім не відрізняються від ГРВІ. У здорових дітей він протікає дуже легко, мало хто потребує госпіталізації. Тож сімейний лікар може і не обстежувати хворого на наявність COVID-19.

“Згідно з новими медичними стандартами, лікар може обстежити на коронавірус хіба що у випадку, якщо підозрює ковід, або дитина не щеплена чи перебувала у близькому контакті з хворими на COVID-19. Обов’язковою буде лабораторна діагностика лише тих хворих, яких госпіталізують із ковідом у відділення інтенсивної терапії. Якщо ж у дитини просто нежить, незначна температура, без ускладнень, це лікуватимуть як звичайну ГРВІ. При цьому лабораторна діагностика немає сенсу, адже перебіг дуже легкий, порівняно з тими штамами вірусу SARS-CoV-2, які циркулювали раніше”, – пояснює співрозмовник.

Тобто у дитини може бути і коронавірус, але якщо його симптомом будуть проявлятися лише нежитем, ніхто й не знатиме, що це був саме ковід. У будь-якому випадку за недужими треба спостерігати, щоби не було ускладнень, і виконувати всі рекомендації сімейних лікарів, наголошує епідеміолог.

Позитив у тому, що проти COVID-19 є вакцини. Причому вони безкоштовні та є в достатній кількості у наших медзакладах. Тому є можливість щепити дітей, які належать до групи ризику: до прикладу, мають хронічні захворювання або медичні покази. Визначити, чи є потреба у вакцині, має сімейний лікар.

Схожа ситуація і з вакцинами проти грипу. Поки їх, щоправда, на ринку немає (але МОЗУ запевняє, що будуть), плюс вони платні. Безкоштовно щепляться лише медики та вагітні. Проте вони існують, і це головне. Тож, щоб убезпечити дитину чи дорослого, можна до початку епідсезону вакцинуватися проти грипу та коронавірусу (за рекомендацією лікаря), і мати спокій, радить Ю. Падурару.

Якщо ж спостерігатимуться значні перевищення епідпорогів, суттєве зростання захворюваності коронавірусу у групі ГРВІ, можливо, застосують обмежувальні заходи, які раніше визначалися різними рівнями епіднебезпеки (зелена, жовта, помаранчева та червона зони). Наразі ж така загроза існує лише гіпотетично.

“Як і прогнозувалося, поступово SARS-CoV-2 так змінив свої властивості, що став сезонним ГРВІ. Небезпека існує, якщо він знову набуде якихось більш вірулентних, патогенних властивостей, спричинивши епідемію.

Усе ж коронавірус дуже змінився порівняно з тим, яким був на початку. Він значно менше вбиває чи призводить до ускладнень. Враховуючи те, що значна кількість населення уже щеплена проти COVID-19 – більшість мають по дві, три, а то й чотири дози, – його можливості передаватися дуже обмежені”, – каже Юрій Падурару.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.