Новини

Доступні кредити за програмою «5-7-9%»: задум і реальність*

Економічний спад в країні негативно відобразився на стані бізнесу — на хвилі карантинних обмежень багато підприємців опинилися на межі виживання. Для підтримки і розвитку МСБ уряд України розробив програму, спрямовану на допомогу при відкритті власної справи, збільшення кількості робочих місць і повернення трудових мігрантів. Так, мікро- і малі підприємства змогли отримати здешевлений кредит, ставка за яким компенсована до 5, 7 і 9% річних, в залежності від розміру позики. Учасниками проекту стали 28 банків, уповноважених не тільки видавати кошти, а й контролювати витрата за призначенням.

Початкові умови і сучасна редакція

Спочатку держпрограма передбачала фінансування підприємств на суму до 15 млн грн, терміном до 5 років. Однак, з огляду на пандемію, ситуація змінилися. Так, відсоток по кредиту протягом одного року знизилася до 0% для організацій, що зберегли робочі місця. Були розширені і цілі використання грошей — до придбання або модернізації устаткування, ремонту або реконструкції промприміщень додалася можливість покупки земельних ділянок та нежитлової нерухомості.

Згідно з повідомленнями Мінфіну, сума доступних кредитів, оформлених за програмою, склала 30,8 млрд грн, перевищивши 12,5 тис. одиниць.

Крім державних проектів, організатори дрібних підприємств найчастіше звертаються за фінансовою допомогою в МФО. Так, за статистикою TKCredit (аналітичного сервісу порівняння фінансових продуктів), за останні півроку частота звернень з боку МСБ збільшилася вдвічі. Основна мета позик — підтримка комерційної діяльності під час обмежень, пов’язаних з поширенням коронавируса, а також погашення вже наявних кредитів в банках.

Поточна ситуація на ринку

Незважаючи на те, що завдання державної програми — підвищення експорту, впровадження інновацій та технологій, а також імпортозаміщення, дані Міністерства Фінансів вказують, що лише 15% із загальної суми виданих коштів пішли на розвиток бізнесу.

Решта 14,206 млрд використовувалися для рефінансування підприємств, а 11,913 млрд грн — на поповнення оборотів. Як результат, Сергій Марченко, міністр фінансів, оголосив про плани переформатування доступних кредитів. За його словами, держава не зобов’язана кредитувати економіку, а гроші повинні застосовуватися як подушка ліквідності. Додатково чиновник зазначив, що посилення вимог поки не торкаються інших антикризових програм.

Поки ж підприємців з боргами виручають МКК. Тим більше, що для позичальників розроблені вигідні варіанти співпраці. Наприклад, на сайті компанії CreditPlus http://www.tkcredit.kiev.ua/kredit/creditplus отримати перший займ можна під мінімальну ставку 0,01%. Схожі умови для нових клієнтів зустрічаються і в інших мікрофінансових організаціях.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.