Новини

Це диво: у Німеччині лікується хлопчик, який сильно постраждав від масованого обстрілу у Вінниці

Хлопчик, який вижив під час ракетного удару по Вінниці, повернувся до України після року лікування в Німеччині. Його відновлення продовжиться там, де перші тижні після поранення боролися за його життя — у Львові — в Центрі дитячої реабілітації UNBROKEN KIDS.

Про це повідомляється на сайті Перше медичне обладнання.

Ромчику Олексіву — вже 8 рочків. Що вони настануть торік улітку було повірити складно. Опіки 45% поверхні тіла. На спині — найважчого четвертого ступеня. В Україні такі пацієнти помирають. Ці обширні і глибокі травми тоді ще 7-річний хлопчик отримав 14 липня 2022 року у Вінниці — під час масованого ракетного удару по місту. Мама Ромчика, яка привела сина на прийом лікаря — загинула, як і сам медик та ще 25 людей. А батько хлопчика найближчі кілька днів розривався між похороном дружини та порятунком сина.

З Вінниці Ромчика перевезли до Першого медоб’єднання Львова — у найбільше в західних регіонах України опікове відділення 🏥. Та навіть тут, як і будь-де по країні, шансів врятувати дитину не було. Немає ні належних умов для важких опікових пацієнтів, ні обладнання. “Він приїхав у вкрай важкому стані. Взагалі був критичний. Ми робили все, що могли, особливо наша реанімація та анестезіологи. Ми сподівалися, що він виживе. Але, думали, що скоріше за все він не доживе навіть до транспортування закордон”, — чесно ділиться тодішнім прогнозом опікова хірургиня Ромчика — Леся Стрілка.

Утім, стається диво. Хлопчик живе, бореться і за кілька тижнів його стан вдається стабілізувати настільки, що можна транспортувати. Надважку українську дитину, яка постраждала від російської агресії, погоджується прийняти Університетська клініка Дрездена — одна з найбільших опікових лікарень Німеччини. Евакуює Ромчика за кордон команда німецьких парамедиків Artesans-ResQ. А сприяють перевезенню Міністерство охорони здоров’я України та Лікарі без кордонів/Médecins Sans Frontières.

У Німеччині Ромчика оперують тричі на тиждень. Видаляють нежиттєздатні тканини, уламки скла і мʼяза на нозі, замінюють барабанну перетинку, проводять численні трансплантації шкіри. Щодня намагаються врятувати. І диво стається вдруге. Хлопчик, який мав мінімальні шанси на життя — одужує. У Дрездені він вперше після поранення розплющує очі та робить перші кроки — на очах у тата, який вже втратив дружину та не міг втратити і сина.

Рік потому Ромчик за руку з татом повертається додому — в Україну — у відділення, лікарі якого відчайдушно вибороли шанс на порятунок дитини і тепер візьмуться за реабілітацію. Хлопчик приходить у спеціальній компресійній масці, яка необхідна для того, щоби місця опіків менше бралися рубцями. Їх потрібно повсякчас шліфувати. Якщо цього не робити, біль і обмеження рухливості — неминучі. Бо дитина росте, а рубцеві тканини — ні. Однак лазеру для шліфування рубців немає навіть у найбільшому в західних регіонах опіковому відділенні. Аби апарат з’явився, Перше медоб’єднання Львова, компанія Kyivstar та платформа dobro.ua відкрили збір!
Долучитися до благодійного проєкту “Дитяча надія: допомогти дітям з опіками” можна за посиланням: https://dobro.ua/project/kyivstar/.
Важлива — кожна гривня! Вона наближає нас до цілі: рятувати, лікувати та відновлювати українських дітей з опіками — в Україні 🇺🇦.
Львівські опікові хірурги задоволено оглядають результати праці німецьких колег. Ті врятували не лише життя дитини, а й зберегли його мрію — навчитися віртуозно грати на баяні. На цьому інструменті уміла грати сама і вчила сина — його загибла мама. Шанси продовжити заняття музикою — є. Німецькі лікарі зробили диво, а львівські спеціалісти з реабілітації мають допомогти закріпити цей успіх. Ромчик, коли одужає, мріє одного разу зіграти для своїх лікарів справжній концерт на баяні

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.