Новини

Гуцульська кухня та неймовірний краєвид: військовий збудував реабілітаційний центр у горах Буковини

Буковинець Олег Ревега – військовий ЗСУ, який зараз боронить нашу державу від російського агресора. Олег воює ще з 2015 року і добре знає, який відпочинок потрібен військовим, щоб “перезавантажитися”. Для цього 35-річний чоловік збудував реабілітаційний центр “Купол гуцула”.

Про це йдеться в публікації ” “.

Як розповідає Олег, ідея та розуміння того, що тут справді можна відпочити й перезавантажитися, спали на думку тільки тоді, коли після АТО до нього додому приїхали друзі. Вони поділилися хорошими враженнями про край, звідки він родом.

“Ідея збудувати реабілітаційний центр з’явилася два роки тому, але вдалося реалізувати її тільки тепер. Багато побратимів і морально, і фізично втомлені. Потрібно було щось таке збудувати, щоб кожен міг відпочити. Ще до повномасштабного вторгнення почав працювати над цим. Їздив на заробітки до Німеччини, збирав кошти. Коли почалося повномасштабне вторгнення, одразу повернувся до України”, – розповідає Олег Ревега.

“Там дуже гарний краєвид”

Будував свій реабілітаційний центр військовий за власний кошт, проте коли пішов воювати, завершити будівництво допомогли батьки.

“Фінансову підтримку на початку забезпечував я – коштами, які заробляю в армії та заощадженнями ще з часів, коли їздив на заробітки за кордон. Звершити проєкт допомогли батьки, адже вони розуміють, наскільки в такий час це важливо”, – говорить військовий.

Через службу у військах Олег керував процесом у дистанційному режимі. Допомагали зводити купол військовому його односельці – військовий ЗСУ Василь Терен та його зять Юрій.

“Василь розробив план, запропонував збудувати саме купол, бо моя ідея була – зробити будівлю-напівсферу. Проте далі Василь пішов воювати та отримав дуже серйозне поранення, через яке зараз в інвалідному візку. Довести справу до кінця допоміг його зять, який працював з ним і розуміється на цьому”, – розповідає чоловік.

Реабілітаційний центр розташований у селищі Путила, що за 145 км від Чернівців, на хуторі Поляківському.

“Від центру Путили до хутора хвилин 20-25 пішки, якщо ж їхати машиною, ще менше – 5 хв”, – зазначає Олег Ревега.

Недалеко від Путили знаходяться й такі туристичні локації Буковини, як “Памір” на горі Томнатик та озеро Гірське око.

Повноцінно проживати у “Куполі гуцула” наразі можуть шість людей. Кошти з клієнтів військовий брати не планує, але в самому приміщенні буде QR-код, за яким люди зможуть задонатити на розвиток та життя проєкту. Реабілітаційний центр до кінця ще не завершений, але для життя є всі зручності.

“Деякі дрібниці ще не дороблені, але якщо хтось має бажання поїхати в гори та відпочити, вже може це робити. Там дуже гарний краєвид. Основне для мене – це те, щоб центр працював і допомагав військовим. Я хотів показати приклад, адже в нас зараз дуже багато військових, яким потрібен моральний відпочинок. Буду вдячний, якщо до проєкту “Купол гуцула” доєднаються меценати і, можливо, влада, бо поки що допомоги не отримував”, – зазначає військовий.

Зроблять інклюзивний спортивний майданчик

У планах Олега розмістити біля купола інклюзивний спортивний майданчик.

“Мої знайомі сказали, що допоможуть у цьому питанні. Вони вже навіть певні кошти зібрали. Плануємо організувати благодійний збір на будівництво майданчика”, – говорить військовий.

У реабілітаційному центрі облаштують бібліотеку, а в місцевих жителів можна буде поласувати гуцульськими стравами.

“Ми вже частково книги зібрали. Більшість книг буде про посттравматичний синдром. Проте різноманітної літератури вистачатиме. З місцевими також поговорив. Вже навіть був випадок, коли приїжджали військові, а мої односельці готували їм куліш, гриби в сметані, бринзу, книші, – розповідає військовий. – Вони із задоволенням порадують воїнів нашими унікальними стравами”.

Контакти:

+380 50 536 86 10 – Олег Ревега

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.