Новини

Петиція щодо відкриття декларацій, від голосування за яке утрималися двоє нардепів із Буковини, набрала голоси

Петиція військовослужбовця Олександра Ябчанки з закликом до президента накласти вето на законопроект ВР і негайно відкрити реєстр декларацій, набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів.

Про це свідчать дані на президентському сайті е-петицій, пише molbuk.ua

Таку кількість підписів петиція зібрала за три години, що є абсолютним рекордом.

“5 вересня 2023 року народні депутати України ухвалили у другому читанні законопроєкт №9534. Він нібито мав відновити декларування чиновників. Проте найголовнішу вимогу суспільства – відкрити дані про “воєнні” статки чиновників – він не виконав. Лишивши інформацію про статки влади закритою ще на рік. А отже, позбавили громадян та журналістів інструменту контролю за діями посадовців та головного запобіжника корупції під час війни. Таким кроком народні депутати пішли проти заяв Європейського Союзу, послів G7 та депутатів Європарламенту”, – йдеться у тексті автора петиції Олександра Ябчанки.

Він зазначає, що кількість журналістських розслідувань, де фігурують народні депутати та представники виконавчої влади, – разюча.

“У цей час приховувати від українців декларації влади — це покривати тотальну корупцію у країні”, – переконаний О. Ябчанко.

Він закликав президента України Володимира Зеленського повернути до Верховної Ради проєкт закону № 9534 “Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану” з вимогою негайно забезпечити публічний доступ до реєстру декларацій без очікування річного терміну (накласти вето з пропозиціями).

Що відомо:

Верховна Рада у другому читанні проголосувала за відновлення електронного декларування чиновниками, проте залишила закритими реєстри цих декларацій, оскільки поправка №371 до документа набрала всього 199 з 226 необхідних голосів.

Як голосували народні депутати з Буковини:

Георгій Мазурашу – утримався, Валерій Божик – утримався, Михайло Папієв – за, Максим Заремський – за, Оксана Гринчук – не голосувала, Максим Павлюк – за, Олена Лис – відсутня, Олег Марусяк – не голосував, Володимир Козак – відсутній.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.