Новини

1 вересня — яке церковне свято, чому варто переїжджати до нового будинку і слідкувати за птахами

Сьогодні, 1 вересня, в православному календарі — день пам’яті Симеона Стовпника. Він був сирійським християнським монахом, який заснував нову форму аскези — стовпництво. Славився тим, що провів на стовпі 37 років у пості й молитві, а також іншими аскетичними подвигами. Він був проповідником, який отримав від Бога дар зцілювати душевні й тілесні хвороби, передбачати майбутнє. Він шанується в лику преподобних у православній і католицькій церквах.

Симеон народився в поселенні Сисан на межі Кирестики та Кілікії в християнській родині і в дитинстві прийняв хрещення. Почувши в храмі читання євангельських блаженств, Симеон попросив старця, який стояв поруч, роз’яснити їх зміст і після його проповіді пішов до пустельного місця та почав свої аскетичні подвиги. Потім прийшов до одного з монастирів, де через сім днів лежання перед воротами був прийнятий ігуменом до братії і у 18 років прийняв монашеський постриг.

В монастирі Симеон носив мотузку з пальмових гілок, яка врізалася йому в тіло і спричинила гноїння. Ігумен порадив йому послабити свою аскезу або покинути монастир. Симеон покинув монастир і поселився на дні безводного колодязя, а потім у кам’яній печері неподалік села. На період Великого посту він повністю відмовлявся навіть від води і хліба, до того ж двадцять днів молився стоячи. Його слава поширилася серед людей, які приходили до нього по духовну підтримку, молитву і благословення. Остерігаючись мирської слави і дотримуючись самотності, Симеон побудував стовп висотою 4 метри, а згодом пiдвищував його, де влаштував собi маленьку келiю для молитви.

Церковне свято 1 вересня — день пам’яті Ісуса Навина

Ісус Навин був ватажком ізраїльських племен, який очолив їх після смерті Мойсея. Він був пророком, який отримав від Бога доручення завоювати Ханаан і розділити землю між племенами. Він був також відважним воїном, який перемагав своїх ворогів за допомогою чудес. Він перейшов Йордан, зруйнував стіни Єрихону, зупинив Сонце і Місяць, і висадив на стовпах п’ять царів ханаанських. Він помер у віці 110 років і був похований у Ханаані.

Прикмети 1 вересня

Мухи почали боляче кусатися — до негоди.
Птахи вже відлетіли на південь — чекайте на затяжну осінь.
Чайки кружляють над головою — будуть ще теплі дні.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки вірили, що цього дня не варто подорожувати, тому що поїздка може закінчитися проблемами зі здоров’ям і фінансами. Під час прибирання в оселі не можна підмітати підлогу, бо можна “вимести” щастя й кохання. Не викидайте зі столу недоїдки, їх краще віддати нужденним.

Що можна робити сьогодні

В церковному календарі від цього дня починається особливий період, який називається Новоліття. Здавна вірили, що він є найбільш сприятливим для переїзду до нового будинку чи укладання важливої угоди. А ще в народі вважали, що в цей час потрібно вінчатися — така пара проживе довге щасливе подружнє життя.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.