Новини

Назвали вакцини, які зможуть захистити від коронавірусу впродовж багатьох років

Нове дослідження показує, що вакцини Pfizer і Moderna викликають реакцію імунної системи, яка може захищати від коронавірусу на довгі роки.

Про це повідомляє НВ.

Останнє дослідження підкріплює зростаючі докази того, що більшості людей, імунізованих мРНК- вакцинами, буде не потрібна ревакцинація, якщо вірус і його варіанти не мутують занадто сильно.

“Це хороший знак того, наскільки міцний наш імунітет від цієї вакцини”, — сказав Алі Еллебеді, імунолог з Вашингтонського університету в Сент-Луїсі, який керував дослідженням.

У дослідженні, опублікованому в понеділок в журналі Nature, вакцина Johnson & Johnson не розглядалася, але Еллебеді сказав, що очікує, що імунна відповідь на цю вакцину буде менш стійкою, ніж у мРНК- вакцин.

Минулого місяця Еллебеді і його колеги повідомили, що імунні клітини, що розпізнають вірус, зберігаються в кістковому мозку не менше восьми місяців після зараження COVID-19. Інша команда виявила, що В-клітини пам’яті продовжують дозрівати і зміцнюватися протягом як мінімум року після зараження.

Ці дані припускають, що імунітет може зберігатися роками, а можливо, і все життя у людей, які були інфіковані, а потім вакциновані. Але було неясно, чи може одна вакцинація продемонструвати таку ж силу.

Дослідники пояснили, що після інфекції або вакцинації в лімфатичних вузлах формується спеціалізована структура, яка називається зародковим центром. У цій структурі навчаються В-клітини. Після зараження коронавірусом в легенях формується зародковий центр. Але після вакцинації освіту клітин відбувається в лімфатичних вузлах пахв, в межах досяжності дослідників.

Команда Еллебеді виявила, що через 15 тижнів після першої дози вакцини зародковий центр все ще був дуже активний у всіх 14 учасників дослідження, і що кількість клітин пам’яті, які розпізнають коронавірус, не зменшилася.

“Той факт, що реакції тривали протягом майже чотирьох місяців після вакцинації – це дуже і дуже хороший знак”, — сказав Еллебеді, тому що кінцеві центри зазвичай досягають піку через один-два тижні після імунізації, а потім слабшають.

“Все завжди зосереджені на розвитку вірусу — це показує, що В-клітини роблять те ж саме”, — сказала Маріон Пеппер, імунолог з Вашингтонського університету в Сієтлі. “І це буде захистом від еволюції вірусу, що дійсно обнадіює”.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.