Новини

Дитячий медичний чекап від народження до 18 років*

Дитячі медичні чекапи – це комплексні профілактичні обстеження дітей та підлітків від народження до 18 років. Основна мета чекапу – оцінка стану здоров’я та рання діагностика захворювань, на які найчастіше страждають діти.
Навіть якщо на ваш погляд дитина здорова і ви не бачите жодних проблем, профілактичні огляди є необхідними. Першочергово – у педіатра чи сімейного лікаря, з яким укладена декларація, а далі, планово, за направленням, у вузьких спеціалістів.

Чому це треба робити?

По-перше, якщо ви не фахівець, то навряд чи кваліфіковано за всіма аспектами оціните стан розвитку вашої дитини.
По-друге, щоденні клопоти та батьківська любов можуть притуплювати відчуття об’єктивності щодо власної дитини, батькам може здаватись, що з нею все гаразд, а ті чи інші моменти є просто індивідуальними особливостями.

Якщо цього не робити ви ризикуєте пропустити ранні ознаки відхилень чи симптоми захворювань, вчасне виявлення та лікування яких може бути запорукою повного одужання. Тому, планові профілактичні огляди з найперших днів життя є дуже важливими, адже в цей період закладаються основи міцного здоровʼя.

Основні складові дитячого чекапу:
• огляд та консультація педіатра, у окремих програмах – також невролога;
• інструментальні дослідження (УЗД внутрішніх органів, для деяких вікових категорій – ЕКГ);
• лабораторні аналізи.

Поза регулярними обстеженнями, деякі додаткові обстеження можуть призначатися на підставі індивідуальних особливостей і ризиків дитини, такі як тестування на вірусні захворювання, обстеження підозрілих алергій, обстеження розвитку мовлення тощо.

ЯК ЧАСТО ЗДОРОВУ ДИТИНУ ПОВИНЕН ОГЛЯДАТИ ПЕДІАТР?

Отже, згідно чинного законодавства та за рекомендаціями міністерства охорони здоров’я України, лікар-педіатр повинен оглянути ваших немовлят. “Протягом першого місяця життя малюка двічі оглядає лікар та двічі медична сестра. Тож відразу після виписки з лікарні варто зв’язатись із своїм педіатром або сімейним (якщо дитина обслуговуватиметься у сімейного лікаря) та узгодити перший огляд немовляти”, – розповідає Максим Сумарюк, лікар-педіатр медичного центру із команди YUZKO MEDICAL CENTER PROSPECT.

Починаючи з 2-го місяця і до 1 року дитину потрібно привозити на огляд 1 раз на місяць.

Протягом другого року життя – 1 раз на 6 місяців (у 18 та 24 місяці).

Наступний – у 3 роки (на 36-му місяці) і далі 1 раз на рік аж до 18 років.

Під час огляду дитину зважують, вимірюють ріст, окружність голови, грудної клітки, оцінюють стан шкіри, слизових, стан вигодовування та харчування, психомоторний та фізичний розвиток (симетричність, рефлекси, тонус м’язів, гнучкість тощо). Також педіатр дає рекомендації по догляду.

У дев’ять місяців життя. Рекомендується здати загальний аналіз крові для того, щоб оцінити ефективність введення прикорму та задля профілактики залізодефіцитної анемії.

А ДО ІНШИХ СПЕЦІАЛІСТІВ ТРЕБА?

Так, обовʼязково. Вузькі лікарі, маючи поглиблені знання у своєму медичному профілі, можуть виявити найменші відхилення від норми, вчасно діагностувати патологію і допомогти її вилікувати. Наші педіатри скеровують дітей:

У віці 1-3 місяців на огляд до дитячих невролога та ортопеда-травматолога.

По досягненню 6-місячного віку – до дитячого офтальмолога.

У віці 12-ти місяців і далі 1 раз на рік (або частіше при наявності патології) рекомендовано проходити огляд та консультації дитячих невролога, ортопеда, хірурга, ендокринолога, офтальмолога, стоматолога.

Крім огляду лікарів, дітям призначають загальний аналіз крові (зокрема визначення рівня гемоглобіну з метою оцінки якості введеного прикорму, харчування), загальний аналіз сечі та аналіз калу на яйця гельмінтів. В комплексі результати профілактичних оглядів та результати аналізів дають цілісну картину стану здоровʼя дитини та її розвитку.

Також, потрібно робити вакцинацію згідно Національного календаря щеплень, щоб захистити дитину від хвороб, котрі можуть мати страшні наслідки.

Ці самі спеціалісти рекомендуються для оглядів для дітей щороку. За деякими виключеннями також рекомендується один раз на рік здавати загальний аналіз крові та інші аналізи та обстеження за рекомендаціями педіатра.

Записатись до педіатра можна за тел.: +38 066 630 40 50; +38 096 404 04 05
Адреса клініки: м. Чернівці, Проспект Незалежності, 116-Б

РЕГУЛЯРНІ ОГЛЯДИ ОФТАЛЬМОЛОГА – ЗАПОРУКА ВЧАСНОГО ВИЯВЛЕННЯ ПРОБЛЕМИ

Уже впродовж кількох років лікарі-офтальмологи дедалі більше наголошують, що через надмірне користування гаджетами до 2050 року майже 50% населення світу страждатиме на короткозорість. Діти – не виняток, навіть навпаки вони під більшою загрозою, оскільки з раннього віку дивляться мультики та грають ігри на смартфонах і планшетах. Через що здоров’я їхніх очей значно погіршується. Так, за статистикою ВООЗ, кожна двадцята дитина дошкільного віку і кожен четвертий школяр мають проблеми із зором. Короткозорість, далекозорість, астигматизм, міопія, відшарування сітківки – найбільш поширені захворювання. Але якщо помітити проблему на ранніх стадіях, серйозно підійти до лікування та вчасно почати носити окуляри, прогресування хвороб можна уникнути.

– Поганий зір у дітей – гостра проблема в сучасному суспільстві. І найчастіше вона зумовлена несвоєчасною діагностикою. Якщо ж регулярно перевіряти здоров’я очей дитини і при перших порушеннях звертатися до офтальмолога, багатьох проблем можна уникнути, – пояснює лікар салону Cristals Optic. – Батькам варто зрозуміти, що добрий зір – це про комфорт і повноцінний розвиток малюків. Найбільш поширеними симптомами порушень функцій очей є: головний біль, світлобоязнь, сльозотеча, примружування, швидка втома, почервоніння, читання на дуже близькій відстані. І якщо ви помітили один з цих симптомів потрібно негайно показатися спеціалісту. Що стосується регулярності проведення діагностики, то вперше відвести дитину до офтальмолога потрібно в три місяці, щоб виключити вроджені патології. Пізніше – із трьох років – огляди повинні стати систематичними – раз у рік. Дотримання такого простого правила дозволить вирішити проблему із зором найбільш безпечним і швидким методом. Адже лікування буде на початкових стадіях просте й не вимагає оперування.

– На щастя, час, коли дітей цькували за поганий зір, називаючи “очкариками”, минув. Тепер усі дітки навпаки ж хочуть вирізнятися від колективу якимись особливими аксесуарами. Тому нині окуляри є стильним доповненням образу. Головне правило у їхній покупці – дати дитині можливість самостійно обрати модель, колір, форму та розмір, адже саме вона їх носитиме, – розповідають у Cristals Optic.

Поради, як правильно підібрати окуляри дитині:

1. Обирайте добротний матеріал оправи та гіпоалергенні лінзи.

2. Для більшого комфорту та безпеки краще вибирати моделі з гнучкими завушниками, які міцно триматимуться на голові.

3. Краще надавати перевагу окулярам із широким світловим прорізом. Чим вужчим він буде, тим дискомфортніше буде дитині підіймати голову вгору-вниз.

4. Оправа не повинна виступати з скроні та бути ширшою за лице дитини.

5. Бажано, щоб лінзи мали додатковий захист від ультрафіолетового випромінювання, адже очі дітей значно вразливіші до сонячних променів, ніж у дорослих.

Щоб придбання окулярів було простішим і швидшим, краще звертатися в професійні салони, де працюють кваліфіковані консультанти, а на місці постійно є офтальмолог.

Ловіть контакти такого салону: м. Чернівці, вул. Ентузіастів, 2-з. Т.: 0961668924

ЛАБОРАТОРНІ АНАЛІЗИ

Діти ще не готові дбати про своє здоров’я, тож цю місію виконують батьки. А найефективніший та найпростіший спосіб тримати все під контролем – періодично проходити лабораторні дослідження. Саме аналізи дають можливість впевнитися, що дитячому організму нічого не загрожує, або вчасно виявити негаразди і пройти курс лікування. Бо головне – не допустити, аби небезпечні симптоми стали хронічними й згодом чинили вплив на життя вже дорослої людини.

Для максимального комфорту й впевненості батьків у стані здоров’я дітей існують спеціальні комплексні програми, які дозволяють Зокрема, пакет №987 “Дитячий”, до якого входить:
• Розгорнутий аналіз крові (загальний аналіз крові + лейкоцитарна формула + ШОЕ) – 27 показників
• Загальний аналіз сечі (ЗАС)- 24 показника
• Глюкоза
• Білірубін загальний, білірубін прямий, білірубін непрямий
• Загальний білок
• Кальцій (Ca)

Або ж пакет №9090 “Здорова дитина”, який підходить не тільки для тих, кому потрібно проходити щорічний медичний огляд і в його рамках виконати лабораторні дослідження, а й у випадках, коли є підозра на анемію, інфекційні процеси в організмі, алергічні реакції, зокрема викликані й паразитами, ендокринні порушення, проблеми з печінкою. До нього входить:
• Білірубін загальний.
• Глюкоза у венозній крові натще.
• Загальний білок.
• Загальний розгорнутий аналіз крові (31 показник: автоматичний геманалізатор).
• Аналіз калу на кишкові паразити (метод концентрування Parasept).

Що можна дізнатися з показників?

Розгорнутий аналіз крові: включає 33 найважливіші показники, які дають максимум цінної інформації про роботу організму. Дослідження, окрім загального аналізу крові, містить лейкоцитарну формулу та ШОЕ. Дозволяє зробити висновки про наявність запальних процесів, алергії, гельмінтів, порушень з боку кровотворення та масу інших патологій.

Загальний аналіз сечі: дає уявлення, як живе організм. Найбільше значення має для визначення патологій сечовидільної системи, нирок та у якості діагностики прихованого цукрового діабету.

Глюкоза: відповідає на питання про ризики розвитку цукрового діабету. Дозволяє вчасно виявити схильність до хвороби і звернутися до дитячого ендокринолога.

Білірубін: це жовчний пігмент, надлишок якого забарвлює шкіру у жовтий колір й провокує жовтяницю у немовлят. У старших дітей він може вказувати на проблеми з печінкою, гемолітичну анемію, інфекційні захворювання та інші хворобливі стани.

Загальний білок: може свідчити про дефіцит продуктів багатих на білок у дитячому меню, або попереджати про патологічний стан печінки, нирок, обміну речовин, а також є сигналом наявність гострої чи хронічної інфекцій в організмі.

Кальцій та залізо: достатня насиченість крові киснем та міцні кістки – запорука гармонійного розвитку дитини.

Вуглеводний обмін: тримати під контролем цукор у крові, значить, убезпечити малюка від розвитку діабету та проблем із зайвою вагою.

Загальний аналіз крові: відповість на питання чи у нормі гемоглобін, чи немає в організмі бактеріальної або вірусної інфекції, чи є алергія?

Печінка: жовчні протоки та печінка мають добросовісно виконують покладені на них функції. Переконайтеся, що вони надійно захищені.

Наявності паразитів: допомагає виявити, чи не вони провокують кахикання, втрату апетиту чи нервове збудження.

Це ідеальні варіанти для батьків, які переконані, що профілактика – найкращий спосіб зберегти гарне самопочуття дітей і тих, хто хоче навчити малюків розуміти, наскільки важливо турбуватися про власне здоров’я і мінімум раз на рік здавати необхідний перелік аналізів. Окрім того, така процедура дозволяє в разі наявності хронічних станів контролювати якість лікування.

Адреси лабораторій: https://medlabtest.ua/uk/contacts/chernovcy

ПРОБА РУФ’Є: ЩО ЦЕ ТАКЕ І ДЛЯ ЧОГО ВОНА ПОТРІБНА ЩОРОКУ

Проба Руф’є, також відома як “тест Руф’є” або “індекс Руф’є”, — одна з процедур, яку необхідно пройти школяреві перед початком навчального року. Серпень – останній місяць, щоб отримати цю довідку.

Основне завдання такого тестування — визначити резервні можливості серцево-судинної системи дитини. Проба Руф’є — тест, який проводиться для вимірювання аеробної стійкості до короткострокових навантажень і здатності серця до відновлення, а отже, допомагає визначити рівень фізичної підготовки дитини.

Ще в 2009 році в Україні наказом МОЗ було затверджено, яким чином повинні проводитися щорічні огляди учнів шкільних закладів і дошкільнят. Такі огляди включають вимірювання стандартних параметрів учня: зріст, вага, артеріальний тиск. Також в обов’язковому порядку туди входить здавання лабораторних аналізів, відвідування профільних фахівців і проведення проби Руф’є.

Перед початком проби дитині варто відпочити протягом 5 хвилин, не бігати, не хвилюватися, не плакати, адже лікарям потрібно виміряти частоту пульсу саме в спокої. А хвилювання чи страх, буде підвищувати частоту серцевих скорочень і це буде впливати на вихідний показник тесту.
Для виконання проби Руф’є вам потрібно виконати наступні кроки:

1. Загальний час управління тестом – 3 хвилини.
2. Виконуйте біг на місці протягом 3 хвилин, намагаючись підняти коліна якомога вище.
3. Підрахуйте пульс (кількість пульсацій) протягом 15 секунд після завершення тесту.

Отриманий результат використовується для розрахунку індексу Руф’є. Цей індекс може дати загальну оцінку вашої аеробної витривалості та фізичної форми. Згідно цього індексу Руф’є лікарі розподіляють групи для занять фізичної активності:
• Основна – виконується навантаження без обмежень.
• Підготовча – заняття проводяться по основній програмі, але виключаються нормативи з кросу і діти не можуть бути допущені до участі в змаганнях.
• Спеціальна – складається індивідуальна програма занять.

Проба Руф’є може слугувати показником загального рівня фізичної активності, а також допомагати визначити, чи варто вам звернутися до лікаря перед розпочатком нового фізичного навантаження, особливо для осіб з низькою фізичною підготовкою. Однак слід пам’ятати, що результати тесту можуть бути вплинуті різними факторами, такими як вік, стать, стан здоров’я, тому рекомендується консультуватися з лікарем або фахівцем з фітнесу перед будь-яким новим навантаженням або тестами.

Фізична активність не тільки сприяє підтримці хорошої фігури. Уроки шкільної фізкультури допомагають зміцнити загальний стан здоров’я, зняти стрес, підтримати нормальний розумовий розвиток, поліпшити роботу опорно-рухового апарату, серця, розвинути спритність і гнучкість.

Заняття спортом сприяють прогресу в навчанні, що дійсно має велике значення для майбутньої дитини.
Контакти клініки, де можна пройти пробу Руф’є: https://sclinic.ua/kontakty.html
Т. +380950261777

У клініці також можна пройти огляд вузьких спеціалістів: ЛОРа, сурдолога, окуліста.

МЕДИЧНИЙ ОГЛЯД ДИТИНИ ДО 18 РОКІВ У СТОМАТОЛОГА ВКЛЮЧАЄ В СЕБЕ РЕГУЛЯРНІ ВІЗИТИ ДО ЛІКАРЯ З МЕТОЮ ДІАГНОСТИКИ, ПРОФІЛАКТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ СТОМАТОЛОГІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Дитячий стоматолог – це лікар, спеціалізований на діагностиці, лікуванні та профілактиці захворювань порожнини рота та зубів у дітей. Робота з дітьми вимагає специфічного підходу, оскільки діти можуть бути боязкими, несамостійними або просто не розуміти, що відбувається.

Ось деякі ключові аспекти медичного огляду дитини у стоматолога:

1. Регулярні візити: Рекомендується проводити регулярні візити до стоматолога для дітей від перших років життя. Перший візит має бути вже при появі перших молочних зубів, щоб батьки отримали поради щодо догляду за порожниною рота малюка.

2. Профілактичні заходи: Дитячий стоматолог буде надавати поради щодо правильного харчування, режиму чистки зубів та використання зубної нитки. Важливо вчасно вживати заходи для запобігання карієсу та інших стоматологічних проблем.

3. Діагностика та обстеження: Під час візитів дитячий стоматолог буде проводити огляд порожнини рота, рентгенівські знімки (за потреби) та інші діагностичні процедури для виявлення можливих стоматологічних проблем.

4. Лікування: Якщо виявляться будь-які проблеми, дитячий стоматолог розробляє план лікування, який може включати пломбування, лікування карієсу, лікування запалення ясен тощо. Важливо почати лікування на ранніх етапах для запобігання подальшого погіршення стану.

5. Розвиток позитивного ставлення: Дитячий стоматолог робить спроби створити позитивний досвід для дітей, сприяючи їх комфорту та відчуттю безпеки під час візиту. Це може включати в себе використання дитячого обладнання, іграшок, розповідей та інші методи. Наприклад, у клініці LifeDent маленькі відвідувачі можуть подивитися улюблений мультик, а також отримати подарунок для найхоробріших супергероїв та маленьких принцес. У них є дитячий куточок з цікавими іграми для веселого очікування.

6. Спостереження за розвитком: Дитячий стоматолог також слідкує за розвитком зубів та порожнини рота дитини з часом, враховуючи зміни, які можуть впливати на стоматологічне здоров’я.

7. Ортодонтичний огляд: В разі потреби, дитячий стоматолог може рекомендувати консультацію з ортодонтом для вирішення питань щодо прикусу та позиції зубів.

Загалом, регулярний медичний огляд дитини у стоматолога допомагає забезпечити здорові зуби та ясна, а також вчить дитину важливості догляду за порожниною рота для підтримання стоматологічного здоров’я на протязі всього життя. А батьки, які ретельно стежать за зубами малюків, роблять великий внесок у їхнє майбутнє. Адже рівний зубний ряд у майбутньому позбавить вашу дитину від комплексів, додасть впевненості, а також дозволить проявляти свої емоції вільно, без переживань, що під час розмови будуть помітні зуби.

Life Dent – передова широкопрофільна стоматологічна клініка в Чернівцях. Всі лікарі та їх асистенти, які працюють в клініці, мають найвищий рівень компетенції і постійно розвиваються в своїй сфері. На кожну людину заводиться індивідуальна медична картка і ведеться історія хвороби. Лікарями детально фіксується вся інформація про лікування.

Ось тут контакти клініки: м. Чернівці, Проспект Незалежності 114а.
Т. +380662982008

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.