Новини

За три роки у Чернівцях зареєстровано понад сто випадків хвороби Лайма

У Чернівцях у 2020 році було зареєстровано 42 випадки (30 дорослих та 12 дітей) захворювання на хворобу Лайма.

Про це повідомили у головному управлінні Держпродспоживслужби у Чернівецькій області.

Настає час активації кліщів – переносників таких інфекційних захворювань як кліщовий енцефаліт, кліщовий поворотний тиф, туляремія, кліщовий бореліоз (хвороба Лайма, Лайм-бореліоз).

З покращенням діагностики кількість випадків захворювання безперервно зростає.

Так у 2017 році на території міста Чернівців було зареєстровано 15 випадків (10 дорослих та 5 дітей), у 2018 році – 32 випадки (23 дорослих та 9 дітей), у 2019 році – 33 випадки (23 дорослих та10 дітей), у 2020 році – 42 випадки (30 дорослих та 12 дітей).

Кількість звернень в заклади охорони здоров’я по всій країні з приводу даного захворювання кожного року сягає понад 1500.

Високий рівень захворюваності населення обумовлюють характерні для хвороби Лайма виняткова стійкість, циклічність і активність природних вогнищ, а відсутність специфічної профілактики при кліщовому бореліозі значно ускладнює епідемічну ситуацію.

Кусає кліщ безболісно, оскільки разом зі слиною він вводить до тіла анестезуючу речовину, проте через декілька годин виникає відчуття болю.
Разом зі слиною паразит може передавати збудник, який викликає бореліоз.

На початкових стадіях хвороба проявляється так званою “мігруючою ерітемою” – почервоніння у вигляді кільця, але має тенденцію до збільшення.
Також хворого можуть турбувати підвищена температура тіла, головний біль, слабкість, що досить часто помилково сприймають за гостру респіраторну вірусну інфекцію.

У будь – якому випадку після укусу кліща необхідно звернутись до лікаря.

Найбільш простими та надійними засобами профілактики захворювань, які передаються кліщами є заходи, направлені проти нападу кліщів – застосування репелентів (аерозолі, лосьйони, розчини) і використання засобів індивідуального захисту.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.