Новини

На територію парку «Жовтневий» у Чернівцях щодня заїжджає транспорт – фото

Фото Ольги Гаджали-Одуденко

У парку “Жовтневий” в Чернівцях перехожі помітили транспорт, який заїжджає на центральну алею. Це і будівельна техніка, і вантажівки з продуктами.

Про це йдеться у публікації ” ” від 10 серпня, пише molbuk.ua

“Під колеса може вибігти дитина”

Чернівчанка Ольга Гаджала-Одуденко ходить на роботу повз парк, тож має нагоду спостерігати таку картину щоранку. Також на гравії вона помічає сліди від шин автівок.

Щоби не бути голослівною, жінка сфотографувала транспорт і опублікувала у соцмережах.

“Відчуваю, що у парку “Жовтневий” скоро буде нова парковка. Щодня тут безперешкодно заїжджає техніка”, – зазначила вона під світлинами.

Колишній директор парку “Жовтневий” Юрій Воронка зараз судиться з мерією через своє звільнення, яке вважає незаконним. Він зазначає, що шлагбаум, який перекриває в’їзд до парку, ніким не охороняється, а контролюють його рятувальники, які у парку стежать за безпекою на озерах і приміщення яких розташоване поряд.

“Штатного працівника парку, який би регулював питання зі шлагбаумом, немає. Щороку ми просили, щоби нам у штаті передбачили охорону, яка б контролювала в’їзд автотранспорту на територію парку, проте марно”, – каже Юрій Воронка. – Це є нехтуванням вимогами чинного законодавства, адже є охоронне зобов’язання, яке чітко забороняє в’їзд автотранспорту на територію парку. Окрім того, це небезпечно, адже батьки можуть не догледіти – і під колеса вибіжить дитина. Це центральна алея, там багато людей. І ніхто не сподівається, що нею роз’їжджатиме легковий чи тим паче вантажний автомобіль”.

“Після 11.00 – тільки візочками”

За словами директорки парку Марти Шумілової-Лисякової, і в “Жовтневому”, і в парку імені Шевченка встановили правила для підприємців, згідно з якими вони можуть завозити свою продукцію до 11-ої ранку. Опісля жодні автівки не заїжджають, запевняє директорка.

“Ці правила діють для двох парків. Після 11.00 підприємці, які не вклалися в цей графік, перевозять свою продукцію у візочках. Виняток – можемо пропустити транспорт у рамках підготовки до якогось заходу на території парку, коли треба щось завезти. Такого, щоби відвідувачі собі могли вільно заїжджати впродовж дня, немає, шлагбаум зачинено. У парку Шевченка взагалі стоїть охоронець. Ворота там зачинені. У випадку, якщо щось термінове, він телефонує мені й запитує, чи пропускати таку-то автівку, повідомляє про мету заїзду. Якщо це підприємці, які не встигли завезти свою продукцію, я заїзд транспорту не погоджую. На мене ображаються, але правила є правила”, – каже Марта Шумілова-Лисякова.

Директорка запевняє, що у кожному конкретному випадку детально розбираються в ситуації. Так було і нещодавно, коли до одного з комплексів, що поблизу центральної алеї парку “Жовтневий”, під’їжджала будівельна техніка.

“Коли ми дізналися, що поблизу комплексу “Синій папуга” заїздять бетонозмішувачі, то поїхали туди, попросили показати дозволи на роботи. Дозвіл екоінспекції у них був. Вони нічого не будували, а знімали частину бетону і замінювали свої альтанки на більш екологічні, – каже пані Марта.

“За цією логікою парк стане Калинкою з деревами”

Водночас, на переконання Юрія Воронки, розпорядження адміністрації парку не можуть скасувати вимоги законодавства.

“Якщо законодавством заборонений заїзд на територію парку, крім службового автотранспорту, то адміністрація не може когось пропускати, а когось ні, бо це вже корупція. Є заборона, тож про що взагалі йдеться? Адміністрація парку не може сказати: от, ми для гарних підприємців робимо виняток. Це не в їхній компетенції”, – стверджує ексдиректор.

За цією логікою парк рано чи пізно може перетворитися на “Калинку з деревами”, провадить Ю. Воронка.

“Бо якщо ми спочатку закриваємо очі на якихось більших підприємців, то потім будуть дрібніші, і так далі. Люди потроху звикають, що спочатку одна машина заїжджає, потім дві, потім парковка з’являється. А потім, через років п’ять, ніхто вже навіть і не пригадає, як воно було…”, – каже.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.