Новини

Чернівці отримають ґрант майже 15 млн євро для заміни водогону та очистки труб

Чернівці отримають 14,93 млн євро грантових коштів на модернізацію муніципального водного господарства в рамках проєкту “Розвиток муніципальної інфраструктури”.

Відповідну угоду підписали у Чернівцях між KfW, Чернівецькою міськрадою та КП “Чернівціводоканал”, повідомляє мерія, пише molbuk.ua

Загальною метою проєкту є покращення інфраструктури водного господарства.

“Одразу відповім. Це не кредит, а грант, який Чернівці отримають в рамках Угоди між Європейським Союзом та банком KfW. Гроші призначені в основному для заміни водогону та очистки стічних вод. Готуємось до початку реалізації реконструкції. Сподіваюсь, що за деякий час чернівчани забудуть про проблеми з водою”, – зазначив Чернівецький міський голова Роман Клічук.

“Європейський Союз співфінансує модернізацію систем водопостачання, водовідведення та очищення стічних вод в Чернівцях шляхом поєднаня коштів ЄС з кредитами KfW, починаючи з 2016 року, додала керівниця відділу програм зовнішньої допомоги “Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та довкілля” Клое Алліо.

Ці вкладення будуть значною мірою доповнювати інвестиційну програму, яка наразі становить приблизно 57 мільйонів євро, що фінансує KfW від імені Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини, – сказав керівник відділу міського та регіонального розвитку KfW у Східній Європі, на Кавказі та в Центральній Азії Йєнс Хаген.

Проєкт “Розвиток муніципальної інфраструктури” є продовженням і доповненням попередніх стадій “Проєкту муніципального водного господарства м. Чернівці”, а також проєкту “Посилення місцевого самоврядування в Україні”, що фінансуються за рахунок кредитних та грантових коштів, наданих урядом Німеччини.

Проєкт спрямований на наближення систем водопостачання, водовідведення і очищення у Чернівцях до стандартів ЄС, зменшення технічних і нетехнічних втрат води та споживання енергії для перекачування води та сприяння контролю забруднення транскордонних вод.

Як результат, покращена інфраструктура водопостачання та водовідведення буде доступною для мешканців та внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території Чернівецької міської територіальної громади.

Що таке “Проєкт муніципального водного господарства м. Чернівці”:

27 січня 2016 року Верховна Рада України ратифікувала Угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво “Проєкт муніципального водного господарства міста Чернівці, стадія 1”.

1 грудня 2021 року Чернівецька міська рада надала дозвіл комунальному підприємству “Чернівціводоканал” взяти кредит на модернізацію старих аварійних мереж міста.

Йшлося про кредит у розмірі 21 мільйон євро.

Кредитна угода передбачала заміну семи кілометрів водогону аварійної ділянки між Шубранцем і Попова, заміну понад 27 кілометрів водопровідних мереж у Чернівцях, а також заміну 25 кілометрів мереж водовідведення.

Кредит планували брати на 30 років. Пільговий період мав скласти десять років, виплати мали починати з 2031 року. Повертати гроші “Чернівціводоканал” планував завдяки зменшенню витрат води через прориви та підвищенню енергоефективності.

Проєкт муніципального водного господарства підтримується Урядом Німеччини та Кредитною установою для відбудови (KfW).

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.