Новини

Суглоби замінять безкоштовно: хто це зможе зробити у Чернівцях

У центральній міській лікарні Чернівців безкоштовно робитимуть заміну великих суглобів для мешканців Чернівецької територіальної громади. Загальна вартість цієї програми складає три мільйони гривень.

Щоб замінити суглоб, потрібно витратити від 60 тисяч гривень і більше. Тепер це можуть робити за кошти громади, пише molbuk.ua.

“Програму ендопротезування намагалися ще кілька років тому внести на розгляд сесії, але бракувало підтримки депутатів.
Цього року на виконкомі затвердили порядок ендопротезування великих суглобів для мешканців Чернівецької територіальної громади (міста Чернівці, Коровії та Чорнівки)”, – розповіла заступниця начальника управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради Галина БОВКУН.

Здійснюватимуть заміну кульшового та колінного суглобів, операції з яких досить дорогі.

“Якщо людина сама купує суглоби, ціна може коливатися від 60 і до понад 100 тисяч гривень. Колінні суглоби дорожчі, кульшові – дешевші. І хоч вони різні, суми досить суттєві. Тому це важливий соціальний проєкт, і ми наполягали, щоб його прийняли”, – продовжує Галина Бовкун.

На такі операції насамперед можуть претендувати ті, хто потребує екстрених операцій, наприклад, після травм. А також ті особи, які перебувають на обліку в сімейних лікарів або терапевтів. Вони матимуть індивідуальну програму реабілітації, де буде прописано протезування суглобів.

“Найважливіша умова – звернутися до сімейного лікаря або терапевта, які визначають, чи є потреба оперативного лікування, або направляють до фахівця, який визначає потребу у протезуванні Сімейний лікар створює список таких пацієнтів. Загальна черга формується у центральній міській лікарні”, – каже Галина Бовкун.

Проводити операції буде саме центральна міська лікарня, яка й закуповуватиме суглоби. У приватній клініці зробити це буде неможливо.

“На такі операції гроші людям не даватимуть. Територіальна громада виділяє кошти центральній міській лікарні, яка здійснює закупівлю суглобів. Самі операції теж безкоштовні, оскільки їх відшкодовує НСЗУ у рамках пакета “Хірургічна допомога”. Якщо суглоб буде закуплений за кошти територіальної громади, операції виконуватимуть лише у центральній міській лікарні. Якщо людина має бажання виконати операцію у приватному центрі, вона робитиме це за власні кошти. Ймовірний також варіант, коли людина може купити суглоб і безкоштовно провести оперативне лікування у центральній міській лікарні”, – зазначає посадовиця.

За словами Галини Бовкун, у Чернівецькій територіальній громаді цієї операції потребують майже двісті людей. Програма почне діяти, щойно закуплять суглоби й доставлять їх до лікарні. Наразі тривають тендерні процедури.

“У Центральній міській лікарні є відповідний штат лікарів. Такі операції вже проводили у цьому медзакладі, але програма ще не діяла, тому пацієнти купували суглоби за власні кошти. За усіх умов програма ендопротезування почне діяти приблизно за два місяці.
Безкоштовно цю послугу можуть отримати мешканці Чернівецької територіальної громади або особи, які працюють у Чернівцях і сплачують податки протягом останніх 12 місяців”, – зазначає пані Галина.

Наразі управління охорони здоров’я опрацьовує перелік документів, які необхідні для протезування великих суглобів.

Покази для безкоштовної заміни суглоба:

– переломи шийки стегнової кістки та інші ургентні випадки;
– остеоартроз колінного суглоба третього або четвертого ступеня з порушеннями функції суглоба другого або третього ступеня;
– остеоартроз кульшового суглоба третього або четвертого ступеня з порушеннями функції суглоба другого або третього ступеня;
– асептичний некроз голівки стегнової кістки з порушеннями функції суглоба другого або третього ступеня;
– асептичний некроз виростків стегнової кістки з порушеннями функції суглоба другого або третього ступеня;
– асептичний некроз виростків великогомілкової кістки з порушеннями функції суглоба другого або третього ступеня;
– наслідки травм та остеосинтезу, ускладнені остеоартрозом колінного суглоба третього або четвертого ступеня, остеоартрозом кульшового суглоба третього або четвертого ступеня.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.