Новини

На Буковині на боржників за комуналку масово подають до суду: їм можуть заблокувати рахунки

Буковинці заборгували за комунальні послуги мільйони гривень. Надавачі комунальних послуг констатують, що борги з кожним роком лише зростають, а деякі споживачі не сплачують за комуналку, бо війна.

Наразі через борги людей не можуть відключати від світла, газу та води, але на злісних боржників почали масово подавати до суду, пише molbuk.ua.

Також із травня відновлено блокування банківських рахунків за борги. Банки зобов’язали заморожувати кошти всіх боржників, незалежно від суми боргу.

Заплатите і борг, і судові витрати

Буковинці заборгували за доставку газу 67 мільйонів гривень. Порівняно з таким самим періодом минулого року, борги населення зросли на 150%.
У “Чернівцігаз” кажуть, що неплатежі ускладнюють підготовку газових мереж до нового сезону. Компанія почала стягувати заборгованість через суди. Лише в травні до суду подано 200 позовів на суму мільйон гривень.
У “Чернівцігаз” пояснюють, що споживачам у такому разі доведеться сплачувати значно більші суми. Окрім сплати боргу, доведеться оплатити ще й судові витрати – 2 680 гривень. Якщо рішення суду потрапить до приватного виконавця, витрати за його послуги складатимуть ще 10% від суми заборгованості, які також покриває боржник.
За останній місяць на користь “Чернівцігаз” стягнуто 120 тисяч гривень.

Позовів за електрику буде більше

Десятки мільйонів гривень боргують споживачі і за електрику. Станом на перше червня 2023 року загальний борг побутових споживачів складає 165 мільйонів гривень.
Лише майже 26 тисяч чернівчан заборгували понад 40 мільйонів гривень. Наразі у місті є побутовий споживач, який не сплачує рахунки за світло з січня 2019 року, і сума його заборгованості складає 110 тисяч гривень.
“Чернівецька обласна енергопостачальна компанія” теж активно звертається до суду на боржників. Компанія подала 836 позовів на понад 8 мільйонів гривень.
“Багато хто аргументує несплату війною, хтось виїхав, але нарахування здійснюються.
Під час воєнного стану боржників не можуть відключати від електрики, не нараховують штрафи. Навіть якщо ми звертаємося до суду і його виграємо, примусово стягнути кошти теж не дозволено. Багато споживачів цим спекулюють, – каже директор ЧОЕК Дмитро КРАСОВСЬКИЙ. – Тому ми подаємо на боржників до суду. Станом на перше червня компанія подала до суду 836 заяв на понад вісім мільйонів гривень. Ця робота буде лише посилюватися.

У ЧОЕК зазначають, що подають до суду не лише на тих, хто має десятки тисяч гривень боргу, а й на тих, у кого борги сягають до тисячі гривень.

Приходять з’ясовувати про борги після рішення суду

Теплокомуненерго чернівчани заборгували за тепло майже 64 мільйони. За квітень-червень підприємство подало 645 заяв на суму 6,6 мільйона гривень.
Боржниками водоканалу є 22 тисячі чернівчан і ситуація погіршилася.
– За послуги водопостачання та водовідведення заборгованість складає 35,7 мільйона гривень, окремо є борг за абонплату – 4,7 мільйона гривень, – каже начальник Центру обслуговування споживачів Оксана ПОБЄДА. – Заборгованість різко почала зростати з лютого 2022 року. Довелося більш посилено працювати з боржниками. Спочатку попереджаємо, висловлюємо претензію. Якщо боржник не реагує, тоді подаємо до суду.

Зараз у виконавчій службі перебувають майже дві тисячі справ на суму 13,9 мільйона гривень. Майже щомісяця подаємо до суду по сто справ. Коли з травня дозволили блокувати рахунки через борги, ми це відчули. Багато споживачів після цього почали з’ясовувати свій розмір боргу.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.