Новини

За 40 років перевезла мільйони пасажирів: водійка тролейбуса у Чернівцях розповіла про свою професію – відео

Чернівчанка Зінаїда Гайсан вперше сіла за кермо тролейбуса Shkoda у 21 рік. Тепер їздить на сучасному тролейбусі PTS.

Запевняє, що професія водія тролейбуса зовсім неважка навіть для жінки і їй подобається. Жартує, що в тролейбусі проводить більше часу, ніж вдома, йдеться у публікації ” “.

“Я прийшла в ЧТУ в 21 рік. Пам’ятаю, що вперше сіла за кермо взимку, на дорозі був сніг. Їхала теж на маршруті №2. Звісно, хвилювалася, але опанувала свій страх – і моя перша поїздка минула без проблем. Відтоді минулого багато років, тож досвід вже бере своє. Я змінила кілька машин і ось місяць тому сіла за кермо нового тролейбуса PTS. Він дуже комфортний.
Мені подобається, що тут подбали про безпеку. Наприклад, якщо двері не зачинилися, то тролейбус не рушить з місця. У салоні є можливість ввімкнути кондиціонер, коли спекотно. Також є відеокамера, тож і я завжди бачу, що відбувається всередині”, – розповідає пані Зіна.

Зінаїда Гайсан їздить на маршруті №2 “Вулиця Університетська – Гравітон” тривалий час. Жартує, що знає кожну ямку на дорозі та кожен люк. Розповідає, що водії тролейбусів мають точно дотримуватися графіка.

“Я виїхала з тролейбусного парку о 07.00. О 10.12 у мене вже обід і після цього о 10.44 знову на лінію. Виїхати маю хвилина у хвилину. Якщо це зроблю не за графіком, то буде нижчий рейтинг, а водії у цьому не зацікавлені”, – пояснює пані Зіна.

Середня зарплата водія тролейбуса становить 20 тисяч гривень. Насамперед вона залежить від відпрацьованих за кермом годин. На це впливає ще низка факторів, зокрема дотримання графіка та чи немає скарг від пасажирів.

“Дуже правильно тепер усе зробили, є водіїв це дисциплінує. Якщо є проблеми з графіком через затори чи ДТП, ми повинні про це повідомити. Маємо бути пунктуальними”, – каже водійка.

З першого червня в тролейбусах Чернівців запровадили безготівкову оплату. Пані Зіна каже, що іноді з цього приводу бувають непорозуміння, але їх дуже мало. Пасажирів до змін з оплатою підготували, більшість із них знає, що і як треба робити.

“У мене в машині чотири нові валідатори, і всі працюють. На кінцевих зупинках завжди їх перевіряю, якщо бачу, що є проблеми, перевантажую або звертаюся у технічну службу”, – продовжує Зінаїда Гайсан.

Пані Зіна розповідає, що дуже багато пасажирів перевезла. А одному навіть врятувала життя.

“Я працювала на маршруті №1. Чоловіку стало погано просто у дверях. Надала йому першу допомогу, викликала “швидку”. З’ясувалося, що у чоловіка був інфаркт. Через певний час він прийшов до мене і подякував за порятунок. Ще донедавна носив мені цукерки й щоразу дякував”, – згадує жінка.

Сидячи за кермом нового тролейбуса, Зінаїда каже: хотіла б, щоб було більше таких машин, адже працювати на них значно легше.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.