Новини

На Буковині пасічники вже качають мед: якою буде ціна

Буковинські пасічники вже качають перший мед та запевняють, що цей рік видався сприятливий для бджіл.

Пасічники запевняють, що порівняно з минулими роками меду буде вдосталь, йдеться у публікації ” “.

“Гарно цвіли акація, квіти, трави. Бджоли вчасно вилетіли з вуликів і почали збирати нектар. Так що можна буде посмакувати травневим медком, який вважається дуже цінним. Він світлого золотистого кольору, солодкий, без гіркоти, тому бажано вживати його щодня. На Буковині посіяли багато ріпаку та соняшника, отож накачаємо меду з цих рослин. Є надія на липу та різнотрав’я. Зате гречки майже немає, тому й гречаного меду буде мало. Медозбір триватиме до кінця липня, поки все відцвіте”, – каже пасічник Володимир Дудка.

Ціну на мед визначатиме ринок, тому важко прогнозувати, скільки він коштуватиме. Через війну в регіонах, які постраждали через окупацію, багато пасік зруйновано, зокрема на півдні та сході, тож загалом по Україні меду буде значно менше.

Подружжя Іван та Юлія Филипчуки тримають чималу пасіку “Буковинський медок”, де налічується дві сотні бджолосімей.

“Наша пасіка кочова – перевозимо її з місця на місце, де є медоноси. Маємо весняні та літні точки, куди доставляємо бджіл. Квітень виявився дощовим і холодним, тому перший медозбір з дикої черешні та аличі був не дуже добрий. Зате гарно зацвів ріпак. А наприкінці травня завдяки теплій погоді біля Дністра рясно зацвіла акація. Очікуємо на медозбір із липи, соняшника, літнього різнотрав’я. На жаль, у нас немає гречки, то веземо свою пасіку ближче до Хмельниччини, де вирощують цю медоносну культуру”, – розповів Іван.

Цього року багато буковинських бджолярів розпродали свої великі пасіки, де було по 250-300 вуликів.

“Стало невигідно цим займатися. Знаю про дев’ять проданих пасік, де було приблизно дві тисячі бджолосімей. Раніше буковинці реалізовували бджолопакети карпатської породи на схід та південь України. За ці кошти могли утримувати власні паски. Через війну вже ніхто не купує наші бджоли, немає чим покривати витрати. До того ж деякі буковинські пасічники пішли добровольцями воювати, дехто виїхав за кордон. Отож бджолярів стає менше”, – запевнив пасічник.

На подорожчання ціни може вплинути тара. Її раніше купували у регіонах, які зараз під окупацією.

“Одна бджолосім’я може дати 20 кілограмів акацієвого меду і 50 кілограмів – соняшникового. Цього року сам мед, можливо, не подорожчає. Але подорожчає тара, що теж вплине на вартість продукції. Наприклад, ми купували банки у підприємства, яке зараз знаходиться під окупацією. Тому виникає проблема, де її дістати зараз. За попередніми підрахунками, літр меду може коштувати від 280 до 350 гривень. Акацієвий дорожчий – 370 і більше”, – пояснив Іван Филипчук.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.