Новини

«Поки завалідував картку – всі місця зайняли»: чернівчани – про безготівкову оплату в тролейбусах – фото

Відсьогодні, з 1 червня, у тролейбусах Чернівців діє лише безготівкова оплата. Пасажири можуть оплатити проїзд банківською карткою, або ж транспортною. Також можна заздалегідь придбати квиток у терміналах самообслуговування EasyPay, City24, Sistema.
В комунальних автобусах же поки що залишили можливість розраховуватися готівкою у водія.

Як проходить перший день безготівки і як реагують пасажири, з’ясовувала кореспондентка molbuk.ua

Спочатку рушила з вулиці Університетської тролейбусом №2. Завалідувала проїзд карткою. Валідатор виявився справним, та ще й зі звуком: щоразу після успішно здійсненої операції на весь салон доповідав: “Картку завалідовано”.

Загалом більшість пасажирів слухняно підносили картку до апарата. Особливо багато молоді. А от серед пенсіонерів траплялися й такі, які ігнорували валідатор. Можливо, вони ще не отримали пенсійну транспортну картку. А показати її не було кому: контролери, як на те, не заходили перевіряти наявність оплати.

Втім, “зайцями” їхали часом і далеко не пенсіонери. Їм таки пощастило, що не було перевірки.

Біля мене розмовляли дві дівчини:

“Ой, валідатор не пропустив оплату! Жах!” – щиро злякалася одна з них. Подруга порадила їй оплатити проїзд через “Приват24”, зісканувавши QR-код, і це успішно спрацювало.

“Краще користуватися цим способом, тут завжди проходить оплата”, – поділилася досвідом.

Одна з пасажирок розпитувала у водія, як користуватися транспортною карткою, скільки разів її можна поповнювати тощо.

“Можна поповнювати скільки завгодно разів”, – терпляче пояснював той.

Спілкуюся про безготівку з людьми на зупинці.

“Я – інвалід війни 2 групи, – каже 57-річний чернівчанин Володимир. – І оце мені зараз треба йти в ЦНАП придбати ту карточку, стояти в чергах. От чого я маю йти? По-перше, я ходити не можу, мені важко. Та навіть сидіти важко в приміщенні, якщо багато людей. І взагалі, навіщо та картка, якщо в мене є посвідчення, хіба воно не доводить, що я – інвалід війни?

Тому нічого не буду купувати, ось так і житиму, як живу. Все одно раз на місяць користуюся тим тролейбусом. А якщо таки скажуть платити штраф – ну, то заплачу.

Нашу розмову слухає чоловік поряд – також пенсіонер. Запевняє, що отримати транспортну картку не складає жодних проблем.
“А я отримав дуже швидко і легко. При цьому навіть не обов’язкова особиста присутність, можуть прийти члени родини або знайомі. Головне, щоби документ був. Принаймні в мене подати документи зайняло максимум пів години, отримати – 15 хвилин. Від моменту подання документів до моменту отримання не минуло й двох місяців. Тому не бачу тут жодних проблем”, – зазначає співрозмовник.

Він переконаний, що треба якнайшвидше переводити весь транспорт на безготівковий розрахунок.

“Але мене цікавить таке питання – приватні перевізники живуть в окремій державі чи що? Чому з них не вимагають дотримуватися законодавства, правил, які існують? Для мене це дивна річ. Треба знімати тих перевізників, які, по-перше, не стежать за своїми транспортними засобами, за чистотою, не оновлюють парк”, – обурюється.

До спілкування долучається ще один пенсіонер – Євгеній Тодорович:

“А якщо немає карточки? Ми з дружиною подали документи ще у жовтні. Тричі ходив до ЦНАПу, вистояв величезну чергу, а мені сказали – “чекайте повідомлення”. Ну то вже й не буду більше туди ходити. Пенсійний є – значить, думаю, не має бути ніякого покарання”.

Чернівчанин зауважує, що старшим людям валідувати картку складно фізично. Адже це треба під час руху тролейбуса підійти до валідатора, при цьому ще ж не кожен справний. Досі ж достатньо було показати за потреби пенсійне посвідчення, і все.

“Отак дивлюся в транспорті: є старші люди, які заледве ходять. Але вони мусять підійти до автомата, прикласти ту карточку. Ну для чого, якщо він має пенсійний, взяв, показав та й усе? Ще як 60 років, то куди не йшло, а як 80? Недавно зайшов дідусь, тролейбус різко рушив, то він аж в інший кінець салону відлетів. І, здається, навіть руку собі пошкодив. Або заходжу в тролейбус, знайшов порожнє місце. Поки пішов завалідував – моє місце вже зайняте. От стоїш і думаєш: що краще – заплатити чи сісти?” – розмірковує чоловік.

Утім, коли ту транспортну картку нарешті видадуть, Євгеній Тодорович готовий нею користуватися.

“Звісно, буду, чому ні? Мені це ще неважко. Я розумію, навіщо це потрібно”.

“Дівчино, допоможіть мені, будь ласка, завалідуйте картку, – просить мене літня пасажирка у тролейбусі №5. Підходжу до валідатора, прикладаю, проте він не реагує.

Молодь натомість здебільшого хвалить безготівку.

“Я давно розраховуюся картою, мені так набагато зручніше. Немає проблем зі здачею, не треба з сумки витягувати гаманець, не розсипаються копійки по підлозі. Собі розрахувалася карткою чи телефоном і пішла”, – стверджує юна пасажирка.

Одна з жінок безуспішно намагається завалідувати картку. Проте апарат не реагує. Вона прикладає знову і знову, та марно.

На кінцевій зупинці розговорилася з водійкою, розповіла про побачене.

“Не треба прикладати картку по кілька разів, бо потім зніме за стільки разів, за скільки ви приклали картку. Одного разу достатньо, потім оплата надійде. Ми це людям постійно пояснюємо, але багато хто все одно так робить, а потім скаржаться, що переплатили”, – каже водійка тролейбуса.

В автобусах же багато хто досі розраховується готівкою: це дозволено. Водій стверджує, що йому не складно кермувати і видавати здачу одночасно. Каже, що вже звик.

Як платити за проїзд в тролейбусах

-за допомогою валідатора в салоні тролейбуса. До валідатора потрібно прикласти смартфон, банківську чи транспортну картку. Пролунає звуковий і світловий сигнали, який засвідчать успішну оплату. Чеків валідатори з 1 жовтня не видають;

– у додатку “Приват24” — для цього потрібно відкрити додаток та відсканувати QR-код в салоні тролейбуса;

– ще до початку поїздки можна придбати квиток за готівку через термінали самообслуговування EasyPay, City24 та iBox. Такими квитками потрібно скористатися впродовж години;

– ще впродовж двох місяців пільгові категорії зможуть їхати за посвідченнями.

Як платити за проїзд у комунальних автобусах:

У Чернівцях вісім автобусних маршрутів є комунальними: 1А, 7, 15, 5, 8, 29, 6, 9. Заплатити у них можна:

-за допомогою валідатора в салоні автобуса. До валідатора потрібно прикласти смартфон, банківську чи транспортну картку. Пролунають звуковий і світловий сигнали, який засвідчать успішну оплату. Чеків валідатори з 1 жовтня не видають;

– у додатку “Приват24” — для цього потрібно відкрити додаток та відсканувати QR-код в салоні;

– ще до початку поїздки можна придбати квиток за готівку через термінали самообслуговування EasyPay, City24 та iBox. Такими квитками потрібно скористатися впродовж години;

– готівкою у водія;

Підтвердити безготівкову оплату контролеру можна буде, приклавши смартфон чи карту до спеціального термінала, який зчитує дані про останні три оплати.

Де придбати транспортну картку:

Картки продають у мережевих продуктових магазинах, кіосках з пресою та у кав’ярнях біля зупинок. Перелік точок продажу оприлюднили на сторінці ЧТУ:

магазини “Нива”
магазини “Тайстра”
кав’ярні “Adena”
кав’ярні “Bacara”,
газетні кіоски “Молодий буковинець”
пекарні&кондитерські “NikoNova”.

Також картки можна буде купити у працівників тролейбусного управління — у контролерів на маршрутах.

Картка коштує 200 гривень. На ній уже буде 170 гривень, які списуватимуться після кожної поїздки. Вартість пільгової студентської картки – 100 гривень.

-валідувати картки потрібно правильно. Утримуйте картку на валідаторі щонайменше 5 секунд. І відтак ваша поїздка буде зареєстрована.

Поповнити картку можна в терміналах iBox. Також планують запустити поповнення в терміналах “ПриватБанку”, City24, Sistema та EasyPay.

Як отримати картку?

Потрібно подати електронну заяву на сайті тролейбусного управління або звернутися до ЦНАПу.

Транспортні картки видають почергово. Наразі отримати їх можуть лише жителі Чернівецької громади. Коли картка буде готова, людині зателефонують й повідомлять, де вона може її забрати. Зробити це потрібно впродовж трьох днів після дзвінка, повідомили в тролейбусному управлінні. Для цього з собою треба мати паспорт, ідентифікаційний код та пенсійне посвідчення.

На пільговій картці є фото та персональні дані людини, яка має пільгу на проїзд, тому інша людина не може скористатися карткою.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.