Новини

«Треба запропонувати українських героїв натомість»: науковець – про перенесення братської могили з парку Чернівців

Найбільш виграшною позицією України і зокрема Буковини буде той факт, коли ми запропонуємо свою альтернативу українським героям періоду Другої світової війни, які боролися і проти фашизму-нацизму, і проти комунізму-сталінізму.

Таку думку в коментарі molbuk.ua висловив кандидат історичних наук, асистент кафедри історії України ЧНУ Назарій Христан, пише molbuk.ua

Про це Назарій Христан сказав, коментуючи рішення влади міста про перенесення останків радянських військових із парку Шевченка. Він вважає, що натомість треба встановити монумент справжнім українським героям, які брали участь у Другій світовій війні.

Читайте також: “У Волошина і Боброва – схожі кар’єри”: що відомо про похованих у парку Чернівців

“У такому випадку ми будемо мати теж безперечний доказ того, що українці відіграли значну роль у боротьбі проти тоталітарних режимів. А це зробити необхідно. Не можна просто знищити і не запропонувати альтернативи. Буковина, на щастя, не зазнала значних руйнувань у час Другової війни, як інші українські регіони. Але, тим не менш, значна частина буковинців теж постраждали – або брали участь у військових діях у складі різних військових з’єднань і так далі.

І, знову ж таки, Буковина – це Україна. Україна у час Другої світової війни постраждала дуже серйозно. І просто відмежуватися від цього ми не можемо. А тим більше, якщо відмежовуємося ми тим способом, у який ми це робимо зараз, – ми просто граємо на руку російській пропаганді. І плюємо на всіх тих, хто боровся проти комуністів, нацистів і так далі. Тому треба запропонувати обов’язково свою українську альтернативу. І підтвердити ще раз, що Україна відіграла значну роль у розгромі нацизму, і ця роль явно не менша, ніж інших держав-переможниць у час Другої світової війни”, – переконаний науковець.

Раніше міський голова Роман Клічук пообіцяв, що ближчим часом останки радянських військових перепоховають із парку Шевченка на кладовище по вулиці Зеленій.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.