Новини

Герої, спортсмени, багатодітні матері: хто зможе отримати пенсії за особливі заслуги

В Україні запроваджуються спеціальні пенсії після того, як внесли зміни до Закону “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”. Окремим категоріям виплати буде збільшено.

Пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюються таким громадянам України:

— героям України, які нагороджені орденом “Золота Зірка” з початком тимчасової окупації російською федерацією окремих територій України 19 лютого 2014 року;

— героям України, які нагороджені орденом “Золота Зірка” до 19 лютого 2014 року;

— героям України, нагородженим орденом держави, особам, нагородженим орденом Героїв Небесної Сотні, чотирма та більше орденами України, чотирма та більше медалями “За відвагу” за часів незалежності України після проголошення незалежності України, особам, відзначеним почесним званням України “народний”;

— ветеранам війни, які за незалежності України після проголошення незалежності України нагороджені за бойові дії орденом, медаллю “За відвагу”;

— видатним спортсменам — переможцям Олімпійських та Паралімпійських ігор, Світових ігор глухих, чемпіонам та рекордсменам світу та Європи;

— космонавтам, які здійснили політ у космос, членам льотно-випробувальних екіпажів літаків;

— особам, які відзначені почесним званням України “заслужений”, державними преміями України, нагороджені одним із орденів України;

— матерям, які народили п’ятьох і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку.

Якщо у разі смерті матері або позбавлення батьківського права виховання дітей до зазначеного віку здійснювалося батьком, пенсію за особливі заслуги надається батькові.

При цьому враховуються діти, які усиновлені в установленому законом порядку.

Крім цього на пенсії за особливі заслуги мають право особи, які відповідно до Закону України Про правовий статус та пам’ять борців за незалежність України у ХХ столітті мають статус борців за незалежність України у ХХ столітті та відповідно до Закону України Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917−1991 років зазнали репресій з політичних чи релігійних мотивів у формі позбавлення волі (ув’язнення) або примусового безпідставного поміщення здорової людини в психіатричну установу та реабілітовані в установленому законом порядку.

Який розмір пенсії за особливі заслуги

Пенсію за особливі заслуги борцям за незалежність України у ХХ столітті пропонується встановити у розмірі 200 відсотків прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність.

Для інших категорій осіб, які мають право на пенсії за особливі заслуги, розмір становитиме від 23 до 40% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, проте передбачені надбавки та перерахунок пенсій з 2024 року.

Розмір пенсій за особливі заслуги для Героїв України та матерів, які народили п’ятьох і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, становитиме від 35% до 40% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Видатні олімпійці, космонавти, ветерани війни, які після проголошення незалежності України нагороджені орденом “За мужність”, мають право на пенсію за особливі заслуги у розмірі від 23% до 35% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

При цьому після набуття чинності законом будуть позбавлені пенсій за особливі заслуги особи, які є кавалерами ордена Леніна.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.