Новини

У горах Буковини виявили унікальний вид саламандри – фото

У горах Буковини вдалося впіймати в об’єктив фотоапарата рідкісну тварину – саламандру. Це найбільші хвостаті земноводні України, загальна довжина дорослих особин досягає 150 – 250 мм.

Про це йдеться на сторінці у Facebook Подільського лісового офісу, пише molbuk.ua

Тварина занесена до Червоної книги України – “вразливі види”, а також входить дo додатку ІІІ Бернської конвенції – “види тварин, які підлягають охороні”.

У світі налічується 7 видів саламандр. В межах території України поширений тільки номінативний підвид – Salamandra s. salamandra. ЇЇ називають вогняною або ж плямистою. Живе вона у букових і смерекових лісах Карпат. Надає перевагу біотопам з товстим шаром лісової підстилки та моху.

У давину про саламандру складали міфи і приписували їй містичні здібності. В основному це пов’язано з її химерним забарвленням. Якщо перевести ім’я з мови персів, то вийде – “палаюча зсередини”.

Ці земноводні мають спеціальні шкірні залози. Вони виробляю отруйний секрет, який викликає судоми і паралічі у тварин, що намагаються з’їсти їх.

Шкіра саламандри дуже чутлива до забруднення навколишнього середовища. Відстежуючи кількість саламандр в дикій природі, вчені можуть оцінити, наскільки навколишнє середовище забруднене. Якщо є велика популяція саламандр, це означає, що середовище є чисте.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.