Новини

Клуби об’єднають у центри, і їх стане менше: що зміниться у культурних закладах Чернівців

У Чернівцях зараз працює 15 клубних установ. Їх планують реформувати й об’єднати.

Про це molbuk.ua розповіла начальниця управління культури Чернівецької міської ради Юлія Сафтенко.

“Серед культурних закладів Чернівців давно не було жодної реорганізації. Це зробимо, щоб ефективно використовувати бюджетні кошти й розвивати нові форми культурних активностей. Управління культури пропонує нову базу культурних установ шляхом приєднання. У нас планувалося три центри культурних послуг, але вирішили зробити один головний Центр культурних послуг на базі Палацу урочистих подій на вулиці Кобилянської, 29, який теж є закладом культури. До нього приєднаємо Будинок культури творчої молоді “Автограф” та Будинок естетики та дозвілля, що на вулиці Шепетівській. У цьому Центрі культурних послуг будуть клуби за інтересами, студія звукозапису, фото- та відеомонтажу. Палац урочистих подій продовжить працювати за своїм профілем і надаватиме урочисті розписи, “Шлюб за добу”.
Центральний палац культури є одним із найбільших закладів культури Чернівців. Його назва та функціонування не зміниться, але до нього приєднають Центр дозвілля дітей та юнацтва парку імені Федьковича. Уже не буде двох юридичних одиниць, а тільки одна, але усі ставки будуть збережені. На вулиці Главки, 20, є гарна локація, де планують розмістити дитячі та простори для молодіжної культури”, – каже Юлія Сафтенко.

До культурно-мистецького центру “Садгора” приєднують культурні заклади “Ленківці” та “Рогізна”.

“У клубі мікрорайону Рогізна хочемо зробити хаб інноваційних та креативних ідей, школу юного блогера. У будинку культури “Ленківці” створимо хаб творчого самовираження. Також хочемо там створити кімнату психологічної реабілітації жінок та дітей. У культурно-мистецькому центрі “Садгора” зробимо центр мов, зону для вільного спілкування для батьків та туристично-інформаційний центр. Додамо нові локації, але при цьому усі творчі гуртки у цих закладах залишаться”, – запевнила Юлія Сафтенко.

Будинок культури мікрорайону “Роша” стане Чернівецьким центром національної культури “Роша”. Його об’єднають із двома закладами — Будинок культури “Роша Стинка” та клуб мікрорайону Цецино. Вони усі розташуються у приміщенні клубу на вулиці Горіхівській. Два приміщення, де знаходилися ці заклади, передадуть в управління комунальної власності.

Не будуть приєднувати культурно-просвітницький центр, який знаходиться на вулиці Руській, 222. Він змінить назву на Чернівецький центр традиційної культури “Рута”.

В управлінні культури запевняють, що працівників не будуть скорочувати, а запропонують адекватні посади.

“Працівники зі змінами ознайомлені. Не буде проблем з керівниками. Наразі у дев’яти закладах культури немає директорів, бо не проводили конкурсів. Вони стануть заступниками. Це реформа була необхідна. Завдяки цьому буде менше навантаження на бюджет і більше коштів зможемо виділяти на потреби закладів, наприклад, придбання якісної апаратури, мікрофонів, костюмів. Я сподіваюся, що Центр культурних послуг зможе отримати гранд від мінкульту після війни, і це буде значна дотація”, – пояснює Юлія Сафтенко.

Рішення про об’єднання хочемо винести на сесію міської ради у травні. А загалом процес приєднання буде тривати не менше як три місяці.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.