Новини

Лікарі, художники, інженери: хто жив на вулиці Українській у Чернівцях сто років тому

Серед мешканців вулиці Української було багато художників, лікарів, адвокатів.

Ознайомилась з культурною спадщиною вулиці кореспондентка molbuk.ua

Кожний будинок тут особливий, чи то мешканцями, чи архітектурою.

Трохи історії :

Вулиця Українська розташована паралельно до вулиці Ольги Кобилянської. За румунських часів їй давали назву “Мірча Воде”, нинішню назву вона отримала в 1944 році.

За тривалий час змінювались її назви, та мешканці. Більше історії можна знайти на сторінках книги “Вулиця Українська: мандрівка у часі”, яку підготували працівники Муніципальної бібліотеки у 2017 році.

Цікаво що в будинку №31, який знаходиться на цій вулиці, виступав з читанням своїх творів, письменник Іван Франко в 1913 році.

А першу книгу видатного українського новеліста Марка Черемшини “Карби.Новели з гуцульського життя” – було надруковано в будинку №31 , в 1901 році. Ця невелика книга одразу висунула Марка Черемшину на одне із чільних місць серед українських новелістів початку ХХ ст.

Вулиця Українська, 27. До кінця XlX ст. на цьому місці був садок, а в наш час тут живе професор, літературознавець Семен Дмитрович Абрамович. Він є автором численних наукових праць, і також батьком поетеси, кандидата філологічних наук Марії Абрамович Тілло, яка пішла із життя надто рано. На будинку, де жила Марія, встановлено пам’ятну таблицю.

Наступна адреса, Українська 37. Меморіальна таблиця повідомляє, що впродовж з 1865 року по 1930 роки, тут жив художник а також педагог – Микола Івасюк. Творчість та постать Миколи Івасюка мала дуже велику популярність. Також відомо, що в цьому будинку кілька місяців проживав політичний діяч, історик, бібліограф Дмитро Дорошенко.

Також будинок №37 внесений до реєстру пам’яток історії місцевого значення, будинок в якому жив український художник М. Івасюк, та український філолог Р. Волков . “Цінний взірець житлової аристократичної забудови кін. XlX ст. у стилі “необароко”, оздобленої кованою брамою із елементами художнього декору”(цитата із книги).

Вулиця знаменита не тільки своїми жителями, а й архітектурним планом. До прикладу будинок на Українській,22 – “Дім з кришталевими вікнами”. Історія вілли почалася ще наприкінці XlX ст. (на 1830-й рік спочатку був садок, вже згодом 1897 року – мармуровий будинок. Проте пізніше її перебудовували різні архітектори для різних власників.Три вікна вестибюлю, виготовлені з тонетового дерева, та унікальні вікна на другому поверсі, де шибки виготовлені з богемського кришталю.

Не оминути увагою споруду, яка розташована за адресою Українська,30. Це Вірменська церква , яка збудована за проектом архітектора Йозефа Главки у 1869-1875рр. і внесена до реєстру пам’яток архітектури.

Будівництво церкви завершилось у жовтні 1875 року, і вже 9 жовтня церква була освячена і отримала назву : “церква Святих апостолів Петра І Павла”. В архітектурі поєднані елементи романського та готичного стилів, а також українського бароко.

Авторка: Марина Зарубайко

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.