Новини

Дієтолог пояснила, які продукти збережуть здоров’я печінки

Здорова печінки – запорука довголіття. Саме цей орган відповідає за ряд життєво важливих функцій в організмі та бере участь майже у 500 процесах.

Про те, від чого залежить здоров’я печінки та що треба їсти, аби вона функціонувала справно, розповіла дієтолог Оксана Скиталінська на своїй сторінці в Facebook.

“Печінка – супер важливий орган, без якого жити ми не можемо. Інколи можна почути, як хтось каже “щось мене болить печінка”. То знайте, що вона боліти не може, бо не має нервових закінчень. Але без печінки ми не можемо обійтися, бо на ній “зав’язані” всі біохімічні процеси в організмі”, – пише експерт.

Цей орган відповідає за обмін речовин. Печінка забезпечує сталість глюкози, жирних кислот, амінокислот, гормонів, антиоксидантів та багатьох інших речовин, які потрібні для роботи кожної клітини тіла. А ще печінка детоксикує все шкідливе і токсичне.

“Печінка може відновлюватися. Але це допомагає їй, якщо в її клітини проникають певні віруси. Саме тому вірусні гепатити, особливо В та С, такі небезпечні. Якщо їх не лікувати, це закінчуються або цирозом печінки, або раком печінки”, – пояснює Скиталінська.

Вона наголошує, що саме тому періодично потрібно здавати не лише загальний аналіз крові, але і кров на вірусні гепатити. А ще – мити ретельно руки, мати індивідуальні засоби особистої гігієни, використовувати бар’єрну контрацепцію.

Також потрібно вакцинуватися від гепатиту й лікуватись, якщо його вже виявили.

Що любить наша печінка

“Нашій печінці потрібен якісний “будівельний матеріал”, щоб вона могла виробляти різноманітні ферменти та різні білки, щоб повноцінно виконувала функцію детоксикації та підтримувала нормальний обмін речовин, щоб захищала від атеросклерозу та багатьох інших хвороб”, – каже дієтолог.

Цим будівельним матеріалом є білок. Дефіцит білка чи неповноцінний білок (коли є не збалансований склад амінокислот) сприяє накопиченню жиру в клітинах печінки (жирова дистрофія), атрофії клітин печінки, руйнуванням мітохондрій.

Дефіцит білка сповільнює утворення жовчі, сприяє збільшенню синтезу холестерину та густоти жовчі, що підвищує ризик утворення каміння в жовчному міхурі.

“Тому важливе правило – кожний прийом їжі доповнюйте білковою стравою: яйця, риба, нежирне м’ясо, морепродукти, сир, бобові, гриби”, – радить Скиталінська.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.