Новини

Невідома Буковина: як виник нинішній парк імені Т. Шевченка у Чернівцях

Історія Народного саду у Чернівцях розпочалася ще у 1830 році. Тоді магістрат ухвалив рішення в природному лісовому масиві вилучити частину дерев, створивши головну алею та кілька поперечних.

Як був створений нинішній парк культури та відпочинку ім. Т. Шевченка у Чернівцях, йдеться у виданні “CZERNOWITZ: історичні вулиці, будинки та видатні особистості” (автори Леся Щербанюк, Ігор Мельник та Олег Любківський), пише molbuk.ua

До розвитку прилучився крайовий інженер Адольф Марін, який доклав багато зусиль, аби Чернівці набули вигляду справжнього європейського упорядкованого міста.

Для його створення він залучив садівників Антона Піотровського і Карла Бауера. Сюди було завезено з Європи та висаджено понад 35 тисяч чагарників і дерев.

Тут з’явилися впорядковані доріжки, ставок, купальня, лавочки, масивний “грецький” портик на вході та курзал у стилі класицизму.

З цього часу парк став візитівкою міста і гордістю городян. Народний сад у австрійський період був улюбленим місцем відпочинку чернівчан, у центральній його частині був дитячий ігровий майданчик, на якому взимку влаштовувалася ковзанка.

Тут часто тішив публіку своїми концертами військовий оркестр 41-го піхотного полку.

Оскільки Народний сад знаходився недалеко старої частини міста, усе шанобливе панство обов’язково тут прогулювалося.

У 1946 році Народний сад став Центральним парком культури та відпочинку і носив ім’я всеросійського старости – Миколи Калініна. Тоді ж там з’явилися радянські атракціони.

У перші роки незалежності він став називатися Чернівецький парк культури і відпочинку ім. Т. Шевченка.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.