Новини

На День вишиванки у Чернівцях показали вишиту сорочку Ольги Кобилянської

У Чернівцях у Музеї вишиванки представили відтворену сорочку Ольги Кобилянської.

Її до Чернівців привезла голова громадської організації “Вишивка в одязі видатних українців” Тетяна Зез.

“Коли познайомилися з Лесею Воронюк, вона розповіла, що у музеї в Чернівцях є вишита сорочка Ольги Кобилянської, і сказала, що ми маємо сюди приїхати. Ми презентували у Чернівцях рік тому вишиту сорочку Степана Бандери, а повернулися з відфотографованою сорочкою Ольги Кобилянської. Майстрині відтворювали її рік. Приблизно підібрали сучасний крій, щоб вона виглядала так само, як сорочка, яка експонується. Схему було відтворити неважко, бо буковинські візерунки повторюються. Вишила сорочку вишивальниця Леся Демчук, яка приймає участь у всіх наших проектах з 2014 року”, – каже Тетяна Зез.

Цю вишиту сорочку Ольги Кобилянської замовила Леся Воронюк для Музею вишиванки. У ній вона була одягнута на презентації.

Також презентували друковані матеріали: довідку про Ольгу Кобилянську та стиль її сорочки, візерунок.

“Особливість вишиванки у тому, що вона розшита лелітками. Техніка виконання – проста, вона хрестикова. Але була проблема у тому, що вишивальниця шукала лелітки, які би не втрачали колір. Матеріал підбирали дуже ретельно”, – пояснила Тетяна Зез.

Громадська організація “Вишивка в одязі видатних українців” відтворила вишиті сорочки Олени Пчілки, Лесі Українки, Степана Бандери – загалом 32 відомих людей. Сорочку Ольги Кобилянської, як і багатьох інших відомих людей, може собі замовити будь-хто.

“Ціна залежить від роботи вишивальниці, матеріалу. У середньому така вишита сорока буде коштувати до 15 тисяч гривень. Ми громадська організація, тому на цьому не заробляємо, а усі кошти вкладаємо у подальші розробки”, – зазначила Тетяна Зез.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.