Новини

«Така черга дуже зручна»: на кордоні Буковини запрацювала “єЧерга” для водіїв вантажівок – відео

Восьмого травня на кордоні з Румунією запрацювала електронна черга “є-Черга”. Тепер водії вантажівок, які стояли у чергах до контрольно-пропускного пункту “Порубне”, зможуть записатися в електронну чергу для перетину кордону.

У чому особливість застосунку “єЧерга”, ” ” дізнався на місці.

За словами начальника управління Укртрансбезпеки в області Віталія ПОНОМАРЕНКА, електронна черга запрацювала на двох пунктах пропуску.

– З восьмого травня через пункт пропуску “Порубне” почали проїжджати вантажні автомобілі за проєктом електронної черги. Якщо минулого року черга з вантажних автомобілів складала сорок кілометрів, то проєкт “єЧерга” дозволяє ці вантажівки, які стояли тривалий час, перемістити у віртуальну чергу. Раніше водію потрібно було постійно підтягуватися в черзі, слідкувати за вантажівкою попереду. Це і затратно для перевізника, бо великий розхід пального, і водії втомлюються, недосипають, адже у черзі вони могли стояти понад тиждень… А зараз проєкт “єЧерга” дозволяє ці чотири-п’ять діб провести в черзі віртуально. Тобто кожен водій під час реєстрації на сайті отримує безпосередню дату та годину, коли йому потрібно з’явитися на пункт пропуску, – пояснює В. Пономаренко.

Під час реєстрації в електронній черзі водієві обов’язково потрібно вказати прізвище та ім’я, номер транспортного засобу, номер причепа, якщо він є, документ на вантаж, а також власні дані – номер телефону та електронну адресу.

– Проєкт “єЧерга” дозволяє надати реєстрацію не тільки водію, який буде перетинати кордон, а й перевізнику. Він може самостійно зареєструвати свій транспортний засіб, а згодом підтягнути до цієї програми водія, щоби йому надходило сповіщення про те, коли потрібно перетинати кордон. В Україні є 16 контрольно-пропускних пунктів, які долучилися до програми “єЧерга”. На Буковині електронна черга працює на КПП “Порубне”, на кордоні з Румунією, та на КПП “Мамалига”, на кордоні з Молдовою, – пояснює Віталій Пономаренко.

За перший тиждень роботи електронної черги через КПП “Порубне” проїхало 2100 вантажівок.

На в’їзді до пункту пропуску чергують декілька інспекторів Укртрансбезпеки.

– Наші інспектори працюють із перевізниками. Коли вантажівка під’їжджає до пункту пропуску, завдання інспектора – розділити водіїв. Ми їх ділимо на три категорії: перша – це автомобілі, які у статусі очікування, тобто ще не мають перетинати кордон. Друга – це ті автомобілі, у яких вже є статус заїзду на пункт пропуску (заїзд може тривати впродовж 15-20 хвилин). Третя категорія – експериментальна. Бувають випадки, коли водії проспали. Наприклад, є три години на заїзд до воріт, а водій може приїхати за 2 години 50 хвилин. У нас навіть були рекордсмени, які приїжджали за три хвилини до проїзду до воріт. Тоді наші інспектори максимально намагаються допомогти, адже якщо водій запізнюється, то черга для нього скасовується, і перевізнику потрібно знову реєструватися в “єЧерзі”, – підсумовує В. Пономаренко.

Водій Юрій із Волині, перевозить дерев’яні меблі до Румунії.

– Я неодноразово тижнями стояв у черзі. Це і антисанітарні умови, і простій. Зараз, коли ввели електронну чергу, усе набагато зручніше. Мій перевізник зареєстрував мене в електронній черзі, на мій телефон надіслали повідомлення, у якому було вказано дату та час, коли я маю бути на пункті пропуску. Це полегшало життя всім: і перевізникам, і водіям, і прикордонникам, – каже чоловік.

Начальниця відділу прикордонної служби “Порубне” Ірина КЛИМЕНКО розповіла, за якими правилами прикордонники перевіряють водіїв в електронній черзі та що для цього потрібно.

– Ми пропускаємо вантажівки завдяки “єЧерзі”. Нам дали планшет із відповідною програмою, де вказується, які транспортні засоби повинні заїхати. Прикордонники пишуть, які транспортні засоби заїжджають на пункт пропуску, також ми бачимо загальну чергу зареєстрованих. Пропуск автомобілів відбувається так: на під’їзді до пункту пропуску вартовий наряд перевіряє наявність цієї машини в електронній черзі, а також водієві документи та заповнює контрольний талон, де вказує кількість осіб, номер машини, номер причепа, марку машини. Далі машина заїжджає на пункт, у базі робимо відмітку, і тоді система бачить, що на пункті пропуску перебуває певна кількість машин, – зазначає І. Клименко.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.