Новини

Тарифи на електроенергію можуть подорожчати: платіжки зростуть на 200 гривень

В Україні вже від 1 червня може здорожчати електроенергія.

У Верховній Раді існує проєкт відповідної постанови про підвищення тарифів на електроенергію.

Про це пише ТСН.

Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг, експерт сфери ЖКГ зазначає, що дійсно, електроенергія в Україні може подорожчати.

“Тема здорожчання тарифів на електроенергію постійно обговорюється профільними фахівцями. Орієнтовно, вартість електроенергії може зрости від 1 червня. Зараз тариф становить 1,44-1,68 грн. за кВт. Очікується, що вартість електроенергії здорожчає рівно вдвічі. Цифри, які озвучували наші можновладці – це 2,88 грн. за кВт”, – розповідає сайту ТСН.ua Олег Попенко.

Він додає, що збільшення тарифу боляче вдарить по гаманцях українців. У нас близько 70% домогосподарств споживають до 150 кВт в місяць. Тобто платіжка одного домогосподарства зросте майже на 200 гривень.

“Українцям обіцяють, що після здорожчання будуть враховані пільги та субсидії, але у мене є одне “але”, воно постійно виникає. На сьогодні заборгованість за житлово-комунальні послуги становить в Україні, за моїми розрахунками, щонайменше 140 мільярдів гривень. Хоча на 1 січня 2022 року заборгованість була 81,6 мільярда гривень. Борги ростуть. Люди, які мають заборгованість за житлово-комунальні послуги більше ніж 318 гривень, не отримають субсидії. Тому в цій ситуації заяви можновладців, що всім будуть надаватися субсидії, при таких величезних боргах виглядають, як дуже химерна ідея”, – розповідає Олег Попенко.

Зараз, через війну та економічну скруту, українці ледь зводять кінці з кінцями, сплачуючи через “не можу” за комунальні послуги. Особливо це стосується пенсіонерів, які звикли не накопичувати борги і віддавати останні гроші.

“Ситуація критична, адже через війну 6 мільйонів робочих місць зруйновано, у нас 8 мільйонів біженців та переселенців по Україні, а ще 6 мільйонів за кордоном. За таких обставин сумнівно, що люди будуть вчасно платити за комунальні послуги. Тому я не бачу зараз гострої необхідності для підвищення тарифів на постачання електроенергії”, – додає експерт.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.