Новини

У Чернівцях вперше покажуть сучасну виставу “Ромео і Джульєтта” ‒ фото

У п’ятницю, 19 травня, у Чернівецькому музично-драматичному театрі ім. Ольги Кобилянської відбудеться прем’єра вистави “Ромео і Джульєтта”. Вона триватиме впродовж трьох днів – з 19 до 21 травня. Директор драмтеатру Іван Бутняк разом із режисеркою-постановницею Людмилою Скрипкою розповіли, як актори готувалися до прем’єри, скільки часу приділили виставі та яка головна ідея у неї була закладена.

Про це повідомляє molbuk.ua

За словами Людмили Скрипки, виставу готували впродовж трьох місяців. До неї залучили більше 20-ти акторів.

“Головних героїв у нашій виставі зіграють досить молоді актори. Ромео гратиме Андрій Репецький, який цьогоріч закінчив акторський факультет у Тернопільському університеті, Джульєтту – Мар’яна Тимчишин та Ярослава Свідерська, які вже відомі чернівчанам. Основна ідея вистави “Ромео і Джульєтта” – любов. Ця історія, яку ми розкажемо глядачу, була написана більше ніж п’ятсот років тому. І, на жаль, сьогодні є дуже актуальною… Кожен живе своїм життям і забуває про головні цінності… Історія Ромео та Джульєтти є всім відомою, я не намагалася зробити трагедію страшною або ж “чорною”. Навпаки була задача через неї передати позитив та любов. Творчість Шекспіра особлива тим, що вона дає можливість кожному режисеру робити все, як він бачить”, – розповідає Людмила Скрипка.

Людмила Скрипка зізнається, що під час підготовки вистави виникали складнощі. Зараз багато акторів театру воюють на фронті. Через що було важко визначитися, хто з акторів зможе зіграти певні ролі:

“Багато наших працівників долучилися до лав ЗСУ. “Ромео і Джульєтта” – це дуже насичена чоловіками вистава. На жаль, акторів чоловіків у нашій команді не вистачає, тому ми змінили ракурс підготовки вистави”.

Вистава “Ромео і Джульєтта” презентуватимуть у драмтеатрі вперше. Для постановки трагедії брали текст перекладений відомим українським письменником Юрієм Андруховичем.

“Є багато перекладів цієї п’єси, але ми вирішили обрати переклад саме Юрія Андруховича, тому що він більш сучасний. Глядач буде місцями шокований, адже він хоче сприймати Ромео і Джульєтту такими, яких нав’язали нам в школі – із слізьми та печалем. Тут так не буде…” – каже Людмила Скрипка.

Щоб передати деякі сцени з п’єси актори театру навіть вивчали основи фехтування.

“Вивчити основу сценічних боїв було не найскладнішим. Складним є правильно передати глядачам сюжет трагедії Шекспіра”, – розповідає Людмила Скрипник.

Актор Андрій Циганок, який у виставі грає брата Лоуренса, ділиться, що актуальність вистави щодня посилюється.

“Не відкрию таємницю, якщо скажу, як ворожнеча вбиває любов. Сьогодні ворожнеча – це війна, любов – це життя. Працювати з матеріалом Шекспіра для актора складно, проте складність – це і є найцікавішим у нашій професії”, – розповідає Андрій.

Також актор зізнається, що йому надзвичайно приємно працювати з новими акторами у театрі.

“Молоді актори зацікавлять глядача, мені з ними надзвичайно приємно працювати. Кожне століття любить по-різному, і за цим цікаво спостерігати, тому їхня участь у виставі відіграла свою роль”, – зізнається Андрій Циганок.

Директор драмтеатру Іван Бутняк ділиться, що у червні виставу побачать за межами Чернівців.

“Вже у червні вистава буде презентована у Львові та в Італії. Ця вистава не є завершенням театрально сезону, у травні готується ще одна прем’єра на нашій сцені-майстерні, а вже у серпні розпочнеться новий театральний сезон”, – підсумовує Іван Бутняк.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.