Новини

Лікують астму новими методами: в Чернівецькій обласній лікарні діє єдине в регіоні пульмонологічне відділення

У Чернівецькій обласній лікарні працює пульмонологічний підрозділ, який уже 12 років очолює Світлана КОВАЛЕНКО, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України.

-У нашому підрозділі працює 33 працівників, серед них шестеро лікарів. Також є кандидат медичних наук Тетяна Цинтар та представниця кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ – доцент Наталія Каспрук, – розповідає Світлана Коваленко. – На базі нашого підрозділу впроваджуються нові методи дослідження, діагностики та лікування. Особливо актуальні методи лікування астми. Ми тут на передовій, адже наш пульмонологічний підрозділ – єдиний в області. На базі нашого відділення робимо алергопроби, здійснюємо клінічні дослідження нових препаратів.

-Студентам медичного університету чомусь дуже подобається наше відділення, – усміхається Світлана Коваленко. – Мабуть, тому, що у нас багато складних і цікавих випадків.

Підрозділ пульмонології обласної лікарні розрахований на 45 ліжок. Серед них – 30 пульмонологічні, тобто для пацієнтів з проблемами легеневої системи (із пневмоніями, астмою, хронічними бронхітами). Крім того, є п’ять ліжок алергологічних (для пацієнтів з алергіями, кропив’янкою, дерматитами). Також є п’ять ліжок імунологічних – для хворих із набутими, вродженими, генетично зумовленими, наприклад, муковісцидоз.

-Оскільки це відділення в області єдине у своєму форматі, то до нас потрапляють і хворі з важкими захворюваннями у плані діагностики, – пояснює Світлана Коваленко. – Ми допомагаємо, коли, зокрема, є незрозумілі утворення в легенях, коли потрібно диференціювати онкозахворювання, туберкульоз.

У середньому за місяць ми лікуємо від 120 до 150 стаціонарних хворих. Пацієнти, які не перебувають у нас на лікуванні, але потребують консультації пульмонолога, алерголога, також можуть звернутися до нашого відділення.

Для цього потрібно мати електронне направлення від сімейного лікаря.

Часто пацієнти запитують: “Як в домашніх умовах зрозуміти, що це пневмонія?”. Якщо ви кашляєте, але не відчуваєте слабкості, ходите, – швидше за все, це бронхіт або горловий кашель. Щойно з’являється нестерпна слабкість при кашлі, і ви не можете підвестися з ліжка – це вже пневмонія.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.