Новини

Росіяни втрутились у вибори у Туреччині: опускаються до зміни обличчя в порно

Росія намагалася втрутитися в президентські вибори у Туреччині, про це заявив опозиційний кандидат на головний пост держави. Кемаль Киличдароглу запевняє, у нього є докази, що країна-агресорка стоїть за створенням одного з діп-фейків – підробного зображення чи відео – і закликає Москву, якщо та хоче зберегти дружбу з Анкарою, не втручатися у внутрішні справи Туреччини, йдеться в ТСН.

Ці вибори називають одними з найважливіших у сучасній історії Туреччини. 20-річне правління Ердогана може добігти кінця, а країна може змінити курс і почати покращувати стосунки з Заходом. Чим ближче до дня голосування – тим напруженішою стає ситуація. За лічені дні до виборів головний конкурент Ердогана, опозиціонер Кемаль Киличдароглу у своєму твіттері оприлюднює пост російською, каже про втручання Москви у вибори, створення діп-фейків та змову, і попереджає Росію, якщо та хоче зберегти дружбу з Туреччиною, має припинити втручання у внутрішні справи країни. “Якби у нас не було конкретних доказів, я би не написав цей твіт. Абсолютно неприйнятно втручатися в наш виборчий процес на користь іншої політичної партії. Я хотів, щоб щоб весь світ знав про це”, – написав він.

Якими ж могли бути російські підробки – причетність до яких Москва традиційно заперечує? Технологія діп-фейк – це створені за допомогою штучного інтелекту зображення, де обличчя однієї людини можуть поєднати, наприклад, з тілом іншої. Саме діп-фейк днями коштував рейтингів іншому кандидату від турецької опозиції – його голову помістили на обличчя порно-актора. Після цього Мухаррем Індже заявив про зняття кандидатури. Тож якими могли бути зображення з головним конкурентом Ердогана?

“Росіяни зробили щось, що показує святотатство Киличдароглу, тобто, спалений Коран, чи якісь його буцімто висловлювання. Наприклад, запис, де він висловлюється зневажливо про релігію, про 5-ть стовпів іслама. Тоді Киличдароглу невигідно публікувати це, щоби самому не спростовувати”, – переконує заступник директора Центру близьо-східних досліджень Сергій Данилов.

Опозиціонер твердить, російський фейк було зроблено на користь конкретної партії. За цим міг стояти Ердоган, каже експерт. “Про те, що росіяни могли надати таку послугу Ердогану, і що без його прохання Москва, не стала би так робити”, – каже він.

Чим же опозиційний турецький кандидат міг так роздратувати Москву, адже Кемаль Киличдароглу наголошує на важливості збереження торгівлі з цієї країною? Річ може бути у курсі, якого кандидат у президенти збирається дотримуватися у разі виграшу. Киличдароглу хоче повернути добрі стосунки з Заходом, передусім зі Сполученими Штатами. З прозахідним курсом може змінитися і риторика Анкари. Хоча, до санкцій проти Росії вона навряд чи приєднається. Утім, і визнавати загарбанння Росією українських територій – не стане. “Для нас і для всього світу дуже важливо досягти мирної угоди між Росією та Україною. Але ми повинні чітко дати зрозуміти, що ми не вважаємо правильним окупацією будь-якою країною земель іншої країни. Ми цього не схвалюємо”, – запевняв він.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.