Новини

Ці – учні, а ті – не зовсім. Блог Галини Олійник

У місті анонсують перехід на безготівковий проїзд у громадському транспорті. У мерії навіть встановили остаточну дату для цього – першого червня.

Заступник міського голови Ігор Крохмаль повідомив, що учні першими отримали транспортні картки та навчилися ними користуватися.

“Ми постійно працюємо над вдосконаленням системи е-квитка, тому розробили можливість поповнення транспортної карти “Учнівська”. У мережах терміналів/банкоматів або мобільних додатках “Приват24″ та EasyPay транспортну картку можна поповнити на будь-яку суму та оплатити нею проїзд в автобусі: 7 гривень – у будні, а у вихідні – 14 гривень”, – поінформував посадовець.

Ця заява обурила депутата міськради, ексмера Олексія Каспрука. Адже до переліку пільговиків не внесли учнів професійно-технічних училищ. А за віком це ті ж школярі 9-11 класів, причому зазвичай далеко не із заможних родин. У Чернівцях таких учнів коледжів та училищ – понад 11,5 тисячі.

Особливо розгнівало Олексія Каспрука те, що на сесії депутати підтримали пропозицію запровадження пільгового проїзду і для учнів училищ. Проте в результаті виявилося, що міська влада від цієї ініціативи відмовилася.

“Місяць тому на сесії мною було ініційоване доручення владі забезпечити учнів коледжів та училищ міста проїзними квитками. Колеги депутати підтримали, здається, одноголосно. Тобто в законний спосіб громада висловила своє ставлення до цього питання. Проте за місяць не було зроблено рівно нічого. Знаєте чому? Бо “ці діти не підпорядковуються міській освіті”.

У закладах професійно-технічної освіти та коледжах міста навчається понад 11 тисяч дітей чернівчан і загалом буковинців, які в майбутньому мають місто годувати, обшивати, ремонтувати, наводити лад! Але… “вони нам не підпорядковуються, і тому це не наші проблеми”.

Справді, коли отримуєте з бюджету 800 тисяч на рік, напевне, легко вважати, що 400 гривень дитині в місяць на тролейбус – це копійки… Але реальне життя трохи інакше. Діти, які навчаються в училищах та коледжах, – це ті ж старшокласники. Не з найзаможніших родин…

Діти, які здобувають робітничі професії, виносять із батьківської кишені гроші, тому що кілька чиновників “забили” на рішення обраних чернівчанами депутатів та інтереси чернівчан”, – написав О. Каспрук на своїй фб-сторінці.

Натомість на нещодавньому брифінгу керівництво ЧТУ по-іншому пояснило відмову в пільгах учням училищ і коледжів.

“Ці учні відповідно до законодавства є студентами. Тобто це не учні. Учні – це особи, які навчаються у школах із 1 до 11 класу. Тому ці студенти – будемо їх так називати – отримують свої пільги відповідно до студентського квитка. Усе це передбачено законодавством. Називати їх учнями просто недоцільно. Вони можуть придбати свою студентську карту і користуватися пільгами в електротранспорті, як це передбачено наразі законодавством”, – зазначили в чернівецькому тролейбусному управлінні.

Звичайна стипендія учнів училища – 1250 гривень. Та й то отримують її не всі. Якщо порахувати, що за місяць на проїзд у транспорті в середньому витрачається 400 гривень, то у стипендіатів залишається 800 гривень. Ділимо їх на 30 днів – буде приблизно 26 гривень. За словами мого сина-п’ятикласника, у школі найдешевша булочка коштує 20 гривень. То що ж може собі дозволити учень за ці гроші? Щонайбільше булочку і каву. А потім нарікаємо на те, що доброго слюсаря чи сантехніка не знайдеш зі свічкою в руках. Бо всі фахівці з робітничих професій шукають кращої долі за кордоном. Вони просто не можуть тут вижити…

Я звернулася з цим запитанням на “гарячу лінію” головного управління професійної освіти міносвіти. Мовляв, чи мають учні професійно-технічних училищ права на такі ж пільги, як і школярі? Хоча, кажу, у нас у місті їх кваліфікують як студентів.

“Вони не студенти, вони учні. Які, окрім того, ще й здобувають повну загальну середню освіту в наших закладах освіти. Ви кажете, що ваші школярі оплачують на 50% менше? А чому вони взагалі не безкоштовно їздять?” – поцікавилися там.

Я не мала відповіді на це питання. Утім, далі на “гарячій лінії” міністерства освіти розвели руками.

“Це все запитання не до міністерства, а вашої ОВА чи мерії міста Чернівці. Треба звертатися до них. Розумієте, якщо вони рішенням якоїсь своєї сесії ухвалили, що можуть тільки школярам організувати пільговий проїзд, отже, тільки школярам. Адже це влада з міського бюджету утримує комунальний транспорт і виділяє кошти з цією метою. Раз вони постановили, що можуть возити безкоштовно чи дешевше лише одну якусь категорію, то вони так і возять. Якусь правову оцінку цим рішенням ми давати не можемо”, – прокоментували у міністерстві.

Пізніше на брифінгу 3 травня міський голова Роман Клічук запевнив, що якщо з’ясується, що за законодавством у ПТУ навчаються таки учні, а не студенти, то кожен із них отримає учнівську транспортну картку.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.