Новини

На території колишнього шкільного саду в Чернівцях зводять котеджне містечко – фото

Колись школа №10 на вулиці Горіхівській у мікрорайоні Роша мала просторий сад. Та з часом він зменшився приблизно на гектар: його забудували котеджами. Не кажучи вже про частини саду на сусідніх вулицях, які школа також втратила.

Про це йдеться у публікації ” ” від 4 травня, пише molbuk.ua

“Росли яблука, вишні, корови паслися”

Кореспондентка ” ” навідалася до школи №10. Поблизу – церква УПЦ та спортивний майданчик. Власне, спортивним назвати його можна дуже з натяжкою: всі іржаві залізні конструкції давно віджили своє.

За огорожею – будівництво. Воно, як вдалося з’ясувати, належить фірмі-забудовнику “Водограй”. Тут десятки здебільшого вже готових таунхаусів.

З протилежного боку, того, де раніше була частина шкільного саду, – інше будівництво, і також таунхаусів. Щоправда, тут до завершення робіт ще далеко, стоять лише накриті “коробки”.

Як значиться на банері, прикріпленому до дерев’яної огорожі, зводить ці котеджі фірма “В-буд”.

Робітників ніде не видно. Схоже, будівництво наразі зупинилося. З-за огорожі приватного будинку поряд виглядає жінка. Розговорилися.

“Ці всі будівництва почалися у 2019-му році. Колись тут був сад – росли яблука, вишні, горіхи, грушки. Люди корови пасли. Школярі гралися, місцеві відпочивали. Але хто буде за тим доглядати? Школа маленька, дітей мало”, – згадує сусідка.

“А де той сад був? Там, де “В-буд”, чи де “Водограй”? – уточнюю.

“Ні! Там, де “Водограй”, раніше була комунальна ремонтно-будівельна контора. Вона в місті фасади ремонтувала, а адміністрація їхня на іншій вулиці була.Тут же були гаражі, машини”, – розповідає жінка.

“Коли бетонозмішувачі їхали, хата тряслася”

Цікавлюся, як було краще: із садом чи з котеджами.

“Звичайно, що із садом. Зараз будівництво призупинилося, то бачите, яка тиша. А оце як понаїдуть, буде пилюка, крики. Тут дороги немає. Мала б бути бруківка за їхнім планом. І де та бруківка? І центральної каналізації нема. Де ця вода має вся діватися? Та вони й не будуть її проводити, зроблять вигрібні ями. Невигідно це, напевно, дорого – прокладати каналізацію. Хоча якби це зробили, було б чудово. Коли тут стіни зводили, їхали бетонозмішувачі здорові, міксери, то аж хата тряслася”, – розповідає.

Я пішла на територію школи. Саме пролунав дзвінок на перерву – і надвір висипали школярі середніх класів. Вони весело гасали пагорбами довкола школи. Гарна природа, багато зелені, але благоустрою дуже не вистачає.

“Що упало, те пропало”

Директор Олександр Руcнак розповідає, що їхня школа №10 має давню історію. Частина її приміщення була зведена ще 200 років тому, у 1816-му.

“Можливо, ця частина будівлі зараз не дуже красива, але, сподіваємося, виділять якісь кошти, щоби зробити фасад. Плануємо облаштувати тут інклюзивно-ресурсний центр для дітей. Наша школа №10 була центром надання освітніх послуг для сотень учнів і мала дуже багато території, садів. Але все змінюється, усе забудовується – і біля школи №8 на Роші, і загалом у всіх Чернівцях”, – каже Олександр Андрійович.

Він тішиться, що місто виділило кошти на огородження території школи: “У нас є спортмайданчик біля церкви. Раніше там діти грали у футбол. Зараз туди заїжджають машини. Це територія школи, маємо всі акти на землю. Тож обгородимо, щоби машини не паркувалися”.

Директор пояснює, як сталося, що школа залишилася без частини саду.

“У нас раніше були ще сади навпроти вулиці Вашківської, і на Глибоцькій, і на Горіхівській, і тут, поряд зі школою… Хоча вони вважалися шкільними, проте школа не мала на них відповідних документів, вони не були оформлені правильно. І їх передали як землі запасу міста. Кому? Забудовникам чи комусь іншому, я не знаю. На решту землі ми встигли оформити державні акти. Зараз у нас залишилося понад два гектари, будемо їх огороджувати. Хотілося б мати сучасний спортмайданчик”, – зітхає.
Запитую в директора, як він ставиться до сусідства школи з десятками таунхаусів.

“Ну, як вам сказати… – заминається. – Роша історично район хат, колись йому не було притаманно, щоби тут зводили багатоповерхівки чи котеджі. Але сотка землі в місті дуже дорога. Тож і Роша розбудовується.

У тих, хто придбає котедж, буде по дві-три машини. І кожен буде сюди їхати. Тому мені треба терміново огородити територію довкола школи. З іншого боку, можливо, з’явиться більше сімей, а відтак і дітей. Бо школа наша велика, але чисельність учнів бажає кращого. А ще маю надію, що з появою великої кількості котеджів тут таки збудують централізовану каналізацію”.

Офіційно:

“Деякі моменти насторожують”

Андрій Тимофійчук, директор департаменту урбаністики та архітектури міськради:

“У школи №10 є сформована земельна ділянка у постійному користуванні, загальна площа якої – близько двох гектарів. Поряд є інші сформовані ділянки, які нарізані ще, починаючи з 2005, 2007, 2008 років, і це тягнулося аж досі. Так розумію, ділянки перейшли у право власності однієї людини, і зараз там розпочалося будівництво якогось котеджного містечка. На старій кадастровій карті бачу, що з 2018 року активно розпочалося будівництво, будівельні паспорти видані ще у 2018-2019 роках. Ці паспорти видавалися на будівництво таунхаусів у межах сформованих старих земельних ділянок. Тобто немає такого, що зараз у школи забирають сад. Та про всяк випадок наші фахівці перевірять, чи не зайняли часом трохи земельної ділянки школи.

Водночас школа може виступати з ініціативою щодо благоустрою своєї території позаду закладу, вона там доволі велика.

Деякі моменти щодо цього будівництва фірмою “В-буд” мене насторожують. Дозвільні документи тут оформлені на підприємця Віталія Вакулу. Викличемо, будемо з ним спілкуватися. Можливо, проговоримо з ним ініціативу щодо дитячого майданчика. А “Водограй”, можливо, займеться дорогами, облаштуванням нормального під’їзду”.

Василь Зазуляк, заступник міського голови, колишній директор будівельної компанії “Водограй”:

“Раніше, коли я був керівником компанії, у нас було бачення облаштувати біля школи майданчик. Але там постійно паркуються парафіяни церкви УПЦ. Тоді й поміркували, що його таким чином надовго не вистачить. Все ж справді, вважаю, було б правильно, щоби забудовники допомогли школі.

Питання ж каналізування Роші дуже актуальне. Звичайно, треба робити каналізацію і на Горіхівській, і на Заставнянській, і на Вижницькій, і на Стрийській, і на всіх тих вулицях. Це була третя черга видатків, вона не фінансувалася. Зараз через водоканал спробуємо якось це питання зрушити з мертвої точки. Маємо намір розробляти проєктно-кошторисну документацію.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.