Новини

Сьогодні – день мовчання та студентський рух на захист прав секс-меншин: що про це відомо

Day of silence – це день, створений в 1996 році студенткою Марією Пульцетті та її однокурсниками з Університету Вірджинії.

Цьогоріч відзначають 25 квітня. Щорічно представники меншини та ті хто хоче їх підтримати зберігають мовчання в цей день.

Історія цього дня

День тиші був створений студенткою університету Вірджинії Марією Пульцетті. Через свої переживання, що сім’я та адміністрація школи замовчували проблеми ЛГБТ – молоді, дівчина вирішила влаштувати захід в тиждень присвячений секс-меншинам. З вірою, що цей день зробить більш обізнаними тих, хто не помічав цих проблем та залишити їх в тиші з власними роздумами.

Вже у 1997 році день став національним, до нього приєдналися понад 100 установ. У 2000 році GLSEN, одна з найбільших ЛГБТК освітніх мереж у країні, прийняла День тиші як один зі своїх офіційних проектів. Багато учасників почали носити стрічку на роті або X на руках, щоб ще більше привернути увагу до руху.

Наприкінці дня тиша зазвичай зводиться до мітингів та виступів, що дає можливість учасникам виговорити свої емоції. Попри таку підтримку, залишається багато агресивно налаштованих шкіл Сьогодні учасниками Дня тиші зареєстровано понад 10 тисяч установ.

День мовчання хронологія

1996 рік – Створений день для привернення уваги до проблем ЛГБТ в університеті.

2000 рік – Приєднання до мережі GLSEN. Що надає значення та поширення.

2008 рік – За даними GLSEN більше 8000 тисяч учасників беруть участь в русі.

2008 рік – День пам’яті Ларрі Кінга

Цього року День тиші був присвячений 15-річному хлопцю, якого застрелив однокласник за його сексуальну орієнтацію.

Традиції дня

У День тиші спільнота та її прихильники використовують ту саму тишу, що й для того, щоб висвітлити проблеми, з якими вони стикаються, і просувати права ЛГБТ-спільноти.

На знак солідарності з ЛГБТ-спільнотою студенти обіцяють мовчати та беруть участь у мовчазних мітингах і демонстраціях у студентському містечку. Все прикрашено барвистими плакатами, стрічками на рот та сценічними виставами. Наприкінці дня тишу розривають.

Що Ви можете зробити для підтримки?

Кожен може взяти участь в цьому дні. Якщо у вас виникають проблеми з дискримінацією організація GLSEN завжди рада допомогти. Не соромтеся говорити про себе та свою орієнтацію та якщо є потреба допоможіть з цим іншим представникам спільноти.

Хто може захистити від утисків в Україні :

-В першу чергу правоохоронні органи;

-Також можна звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини – цілодобова гаряча лінія 0 800 50 17 20

– Мережа параюристів ГО Альянс.Глобал, Правозахисний ЛГБТ-центру “Наш світ”, ГО “Інсайт”, КиївПрайду, ГО “Когорта”, ГО “Trans*Generation”, Гей-Альянс Україна/Gay Alliance Ukraine, Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Автор Веренько Анастасія

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.