Новини

«Чернівці втратять те, що їх вирізняє»: історикиня – про те, чому не можна зносити огорожу довкола парку Шевченка

Історичну огорожу вздовж території парку імені Тараса Шевченка з боку вулиці Федьковича в Чернівцях не можна зносити, адже вона має історичну цінність.

Таку думку висловила у фб-спільноті “Реальні чернівчани” історикиня та мистецтвознавиця Світлана Біленкова, пише molbuk.ua

Як зазначила фахівчиня, парк перебуває на державному обліку як пам’ятка садово-паркового мистецтва п.п. ХІХ ст. (1830р.) Він є одним із найдавніших озеленених громадських просторів в Україні для відпочинку містян.

Відтак декоративна огорода навколо території парку у пам’яткоохоронній обліковій документації є невід’ємною складовою памятки, яка чітко визначає контури даної земельної ділянки за цільовим використанням історико-культурного призначення (згідно чинного ІАОП м. Чернівців 2007р.), зауважує історикиня.

“Якщо з вул. Головної у післявоєнний період ІІ світової війни замінили декоративний орнамент огорожі (але не демонтували) в контексті тогочасних принципів партійної ідеології, то з боку вул. Федьковича огорожу залишили рідною (автентичною часів 1920-х – 1930-х рр.).

У Києві декілька років тому назад ремонтували (оновили) огорожу знаменитого в Україні Ботанічного саду, але не демонтували, бо вона і зараз є цінною непорушною складовою цього громадського саду, розміщеного навколо станції метро Університетська).

До чого приведе демонтаж огорожі Чернівецького парку!? Прийняття рішення про “демонтаж” історично цінної садово-паркової огорожі приведе до грубого порушення не тільки чинного пам’яткоохоронного законодавства, а й земельного кодексу щодо захисту земель природоохоронного ландшафту. Відтак місто може назавжди втратити все те, що його багато десятиліть вирізняє серед багатьох міст світу: це вміння жити у толерантності з навколишнім світом у просторі часу”, – переконана Світлана Біленкова.

У фб-групі зав’язалася дискусія щодо теми демонтажу історичної огорожі. Більшість дописувачів переконана: її чіпати не можна.

“Вирішили позбутися залишків більш-менш автентичної огорожі парку зі сторони вул. Федьковича, яка залишилась десь з років 1920-х, тому їй вже років зо сто буде. Ну от чому? Знову те саме питання: чим можуть привабити Чернівці? У нас працює якесь виробництво, щоб ми приносили дохід в казну? Ні, а після війни і тих доходів не буде, які ми фиськаємо наліво і направо.

Зійшлися на думці, що туризм – це те, що може привабити людей, які захочуть відвідати наше місто і край. Тоді чому ж знищується все автентичне і підміняється на дешеві китайсько-турецькі матеріали? Вони ж недовговічні і зроблені так, щоб через рік-два їх знову міняли. Не можемо ми дозволити таку розкіш, як купляти дешеве! Бо знову доведеться ремонтувати, про зовнішній вигляд і не кажу. Просто завітайте на площу Пр. Марії і все стане зрозумілим. Не знищуйте автентичне і старовинне, не підміняйте те, що приносить місту славу!

І що це за парк без огорожі? Це поки що не для людей з нашим менталітетом. Їх ще виховувати і виховувати, підтягувати до європейського рівня! Тому огорожу паркову потрібно зберегти ту, яка є, але, звісно, привести її до ладу”, – вважає адміністраторка групи Олена Карпенко.

“Можливо, краще привести в належний стан огорожу парку зі сторони Головної ? Вигляд, наче тут були військові дії: облізлі стовпчики, нефарбоване, а той асфальт, що можна травму ніг дістати … Ту огорожу нехай залишать в спокої. А про асфальтове покриття зі сторони Садової і говорити годі, як і у самому парку. Роботи – непочатий край”, – пише Ірина Віксіч.

“Не можна реконструкцію парку-пам’ятки робити за проектом, який розроблено не спеціалізованою науковою проектною організацією. Можна поцікавитися, як це робиться у Львові. Там всі перетворення в парках – об’єктах садово-паркового мистецтва відбуваються під наглядом управління екології та природних ресурсів міської ради. А що у нас? Штучно об’єднали парки як заклади культури, умисно нівелювавши їх значення як об’єктів природно-заповідного фонду України”, – переконана депутатка міськради Тетяна Шепелько.

“Не сумуватиму за огорожею, але щось має бути, бо запаркують парк, як Жовтневий”, – додає Наталія Жукова.

Раніше повідомлялося, що у Чернівцях завершили архітектурний конкурс на кращу проєктну пропозицію комплексного благоустрою Центрального парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка. Переможцем став колектив з Одеси.

Вони, проте, пропонують залишити, але переосмислити наявні огорожі в парку.

Переможці пропонують, щоби в огорожі з вулиці Федьковича заповнення між колонами використовувати як широку двосторонню лаву.

А огорожу з боку вулиці О. Гузар – залишити парклет та облаштувати його широкими лавами.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.