Новини

«Наша історія спаплюжена Росією»: школярка з Дніпра у Чернівцях створила сайт з історії України

Дівчина навчається в 11 класі Дніпровського ліцею №129. Рік тому через війну дівчина переїхала до Чернівців. Тут прожила рік.

Про це йдеться в публікації ” “.

“Коли приїхала сюди в березні 2022 року, вступила в Чернівецький ліцей №1. Це дало мені дуже багато можливостей для розвитку. Це місто дало мені поштовх, – розповідає школярка. – У порівнянні з Дніпром Буковина мені більше подобається. Саме тут я зацікавилась історією. Чоловік, в якого ми тут жили, багато розповідав про війни, мені це подобалося. Коли я пішла в школу, то там також дуже цікаво навчали. Можливо, це тоді в мене вперше промайнула думка створити сайт, де публікувати статті про історію України”.

Допомогла розробити платформу про історію України сестра Марії Анна.

“Розробляла сайт разом із сестрою. Ми зібрали команду волонтерів за допомогою “Української волонтерської служби”. У нашій команді є історики, автори, перекладачі. Наш сайт перекладений п’ятьма мовами: українською, іспанською, португальською, арабською та англійською”, – говорить дівчина.

Створювала сайт команда у Чернівцях.

“Розробляли сайт близько двох місяців. Уже в серпні 2022 року він був готовий і запрацював, – провадить Марія. – Цієї зими я познайомилася з організацією Stem is fem, яка займається освітою для молоді. Вона допомогла мені розповсюдити наш сайт про історію”.

Двадцять тисяч нових користувачів на сайті щомісяця – така статистика проєкту 11-класниці. Головна мета, яку переслідувала команда, – розвінчати російські наративи та запобігти суперечкам.

“Українська історія була дуже спаплюжена російськими історіографами. Тому я хотіла розвінчати міфи, які й досі побутують. У нашій країні є попит на історію”, – каже М. Аршиннікова.

Ознайомитися з сайтом можна тут!

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.