Новини

Чи можна пекти паски в Страсну п’ятницю: пояснення

Страсна п’ятниця цього року припадає на 14 квітня. Цей день пов’язаний з найсуворішими заборонами та обмеженнями, які повинні дотримуватися християнами. Дізнайтеся, чому в цей день не можна робити нічого по дому, чому заборонено розважальні дії та які традиції пов’язані з Страсною п’ятницею.

Однак, чи можна пекти паски в Страсну п’ятницю? Виявляється, що так, і навіть потрібно. Вважається, що паска, випечена в цей день, має цілющі властивості, довго не черствіє та допомагає під час хвороб. Але є важливий нюанс – перед приготуванням потрібно прочитати молитву “Отче наш” і зайнятися процесом до виносу плащаниці.

Страсну п’ятницю зазвичай проводять у молитвах та домашніми справами майже не займаються.

Цей день для християн – найскорботніший і віруючі згадують про суд, розп’яття та смерть Ісуса на хресті. Заборонені не лише господарські справи, а й будь-які розважальні дії.

Однак пекти паски саме у п’ятницю – можна, і навіть потрібно. Вважається, що паска, випечена в Страсну п’ятницю, має цілющі властивості. Вона довго не черствіє, не пліснявіє, допомагає під час хвороб.

Є важливий нюанс – перед тим як розпочинати приготування паски, потрібно обов’язково прочитати молитву “Отче наш”. І бажано зайнятися цим процесом до того, як виносять плащаницю – це перша половина дня.

Крім того, у Страсну п’ятницю можна садити капусту. “Як тільки поставлять паски в піч і загнітять їх святою вербою, йдуть на город садити капусту – щоб здорова як паска була. Якщо паска не вийде, верх западе, або порожня буде – то це знак на поганий урожай”.

Що не можна робити у Страсну п’ятницю

Заборонено будь-яку роботу по дому – не можна прати, прибирати, прасувати, готувати одяг, займатися рукоділлям, варто також відкласти роботи в саду або городі.

Категорично не можна розпивати алкогольні напої – за давніми повір’ями вважається, що це може призвести до алкогольної залежності у майбутньому.

Не можна слухати музику, співати, танцювати, дивитися веселі передачі та фільми, вдаватися до любовних втіх.

Також під забороною стрижки, фарбування волосся та інші косметичні процедури.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.