Новини

Виготовляють прикраси з бронзи: на Буковині подружжя відкрило майстерню за кошти гранту

Тетяна Карчевська з Вижниччини – майстер художньої обробки металу.

Разом з чоловіком Сергієм Карчевським вона займається виготовленням прикрас із бронзи. Впродовж останніх десяти років Тетяна створила понад 1200 авторських дизайнів прикрас із бронзи, йдеться в публікації ” “.

За кошти гранту в рамках урядової програми єРобота подружжя відкрило майстерню з виготовлення прикрас.

“Через пандемію стару майстерню закрили”

Жінка розповідає, що виготовлення прикрас – це сімейна справа.

– Ми працюємо разом із чоловіком. Він раніше працював в коледжі прикладного мистецтва викладачем ювелірної справи. Я закінчила Вижницький коледж прикладного мистецтва, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича та здобула ступінь магістра у Львівській академії мистецтв. Після закінчення навчання почали разом працювати. Запустили спочатку лиття прикрас у Вижниці. Потім разом відкрили майстерню в Чернівцях із виготовлення і ремонту прикрас. Та було важко їздити туди щодня і дорога оренда. Ми продовжували працювати, змінили кілька приміщень, – розповідає Тетяна.

Згодом, у 2020 році, коли розпочалася пандемія коронавірусу, майстерню довелося закрити. Подружжя продовжило працювати у Вижниці та створило інтернет-магазин прикрас із бронзи.

Замовлення приймали через інтернет та відправляли поштою.

Асортимент виробів, які виготовляють у майстерні, великий. Подружжя виготовляє тематичні прикраси з бронзи та срібла. Переважно це слов’янські та скандинавські обереги, талісмани, патріотична символіка, козацькі сережки, обереги для військових, релігійні атрибути, репліки історичних прикрас.

Зараз підприємці мають можливість організувати повний цикл автономного виробництва, незалежного від посередників – від ескізу до готового виробу.

“Бізнес-план складали самостійно”

Успішний продаж виробів наштовхнув на потребу збільшення виробництва.

– Ми розвивалися, замовлень було багато. Нам вже потрібно було наймати працівників. Та коштів не вистачало. Тож восени ми вирішили подати заявку на грант за програмою єРобота. Бізнес-план склали самостійно. Необхідну інформацію шукали в інтернеті. Заявку нам погодили з першого разу. Нещодавно вже надійшли кошти. Зараз докуповуємо обладнання і вже зможемо найняти працівників, – каже підприємиця.
На створення майстерні жінка отримала 225 тисяч гривень. За ці кошти подружжя орендувало та підготувало приміщення і зараз закуповує необхідне обладнання для створення ще одного робочого місця.

– Завдяки грантовим коштам у нас з’явилася можливість покривати бронзові вироби золотом та сріблом. Ми повністю обладнаємо місце для ще одного працівника. Будуть усі ручні інструменти, професійне полірування з витяжкою. У нас є система полірування, але вона без витяжки, тому це шкідливо для здоров’я. Купимо ще обладнання для обробки виробів, гальваніку для покриття виробів золотом та сріблом. Також за кошти гранту зможемо закупити сировину для двох років виробництва – бронзу, інші метали, формувальну масу, віск тощо.

У майбутньому Тетяна з чоловіком планує відкрити магазин прикрас із вітринами та реалізовувати вироби не лише онлайн.

– Плануємо в орендованому приміщенні поставити вітрини для продажу виробів. Також приймати замовлення з ремонту прикрас чи виготовлення ексклюзивних виробів. Крім цього хочемо більш творчо розвиватися, брати участь у виставках, реалізувати себе як художники-ювеліри, – каже Тетяна Карчевська.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.