Новини

Куди вкласти гроші у 2023 році?*

З лютого 2022 року життя більшості українців змінилося, однак навіть попри це люди продовжують працювати, інвестувати та жити. З огляду на інфляцію та бажання змусити накопичення “працювати”, постає питання: а куди вкласти гроші та як зменшити ризик їх втрати? Сьогодні розкажемо про різноманітні способи інвестування коштів у 2023 році.

Депозити

Лідером на ринку серед населення були та залишаються депозити — вкладення грошей в банк з наступним поверненням тіла депозиту та відсотків за ним. Банківський вклад має безліч переваг, серед яких:
Можливість дострокового зняття коштів без отримання відсотків;

Найнижчі ризики;

Фіксований дохід;

Ставки до 18% річних;

Простота та швидкість оформлення;

Відсутність необхідності знань та вмінь для відкриття вкладу;

Гарантія повернення коштів Фондом гарантування вкладів (на період воєнного стану та 3 місяців після його припинення — повернення всієї суми та відсотків за депозитом).

Серед недоліків способу — порівняно низька ставка доходу.

Рекомендуємо відкрити депозит на ukrsibbank.com — банк є учасником Фонду гарантування вкладів, має дійсну ліцензію НБУ, посідає 3 місце по надійності банків за 2022 рік (рейтинг YouControl) та відкриває депозити вже від 1000 грн.

Військові облігації

Хочете не лише вкласти гроші, а й підтримати ЗСУ та Україну? Військові облігації (коли ви ніби “позичаєте” кошти державі під відсоток) ідеально для цього підійдуть. Переваги вкладень:
Ставки до 19,5% річних;

Гарантія повернення вкладу державою;

Швидка купівля облігацій через Дію;

Дохід з облігацій не підлягає оподаткуванню;

На час воєнного стану довідка про походження коштів не вимагається.

Недоліки таких інвестицій: відносно невисокий прибуток за рік, а також необхідність оплати комісій банку або брокера (тобто, номінальна вартість облігації становить 1000 грн, а банк продає її за, наприклад, 1020 грн).

Акції та цінні папери

Попит мають саме іноземні цінні папери, які надають змогу отримувати дивіденди, а також постійно зростають в ціні, серед яких акції компаній Philip Morris (4,9%), IBM (5,3%), Kinder Morgan (6%), Exxon Mobil (3,5%) та інші. Інвестувати в цінні папери можна як на тривалий час (рік-два і більше), так і на короткий термін (скальпінг торгівля). Переваги вкладень:
Можливість отримання високого доходу (наприклад, акції Occidental Petroleum зросли на 117% за 2022 рік);

Можливість отримання і дивідендів за тримання акцій, і прибутку за наступний їх продаж за зростання ціни;

Залежність вартості паперів від ситуації всередині вибраних компаній-емітентів;

Обмежена відповідальність вкладника, який не втратить кошти, якщо компанія збанкрутує;

Швидка купівля та продаж.

Недоліки способу: ризик втрати коштів (акції Apple впали на 27% за рік), необхідність знань та навичок торгівлі, витрати часу на аналіз компаній, ризик обману неліцензованим брокером та додаткові витрати на брокера, депозитарія тощо.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.