Новини

Готові прийняти 700 дітей: стільки вільних місць у дитсадках Чернівців ще не було

У дитсадках Чернівців не вистачає дітей.

У закладах є 700 вільних місць, такого раніше ніколи не було йдеться у публікації ” “.

У місті функціонує 55 закладів дошкільної освіти, у понад половині з них є вільні місця.

Можна віддати дитину в дитсадки у центрі міста: вільні місця там є в семи садочках. Також управління освіти подає наявні місця у садках на вулицях: Героїв Майдану, Полєтаєва, бульварі Героїв Крут, проспекті Незалежності. Особливо багато місць у групах раннього розвитку, так званих яслах. А ще п’ять років тому дитину потрібно було ледь не з пелюшок записати в електронну чергу до дитсадка і сподіватися, що вона таки туди потрапить. Наразі ж ситуація змінилася.

В управлінні освіти міської ради констатують, що стільки вільних місць у дитсадках міста ще не було.

Однією з причин називають війну.

“Сімсот вільних місць у дитсадках — це дуже багато. Минулими роками мали до 50 вільних місць. У зв’язку з війною близько 500 дітей перебуває за кордоном. Їх тимчасово вивели зі списку дитячих закладів. Тому є вільні місця. Також змінилася ситуація із заповнюваністю груп. Мали дитсадки, де список дітей у старших групах складав 40-45. Наразі ж переповнених груп у нас немає. Відвідуваність у всіх садочках – на рівні п’яти тисяч дітей. Це орієнтовно 45-50 відсотків від списку, раніше було 75%. Зазвичай у групах – від 7 до 12 діток.
Як ми бачимо, у 2023-2024 роках проблем із місцями у дитсадках не буде: там зможуть прийняти усіх дітей дворічного віку”, – каже завідувачка сектору дошкільної освіти управління освіти міської ради Любов Гаврилова.

Та батькам все ж радять записувати дітей в електронну чергу дитсадків.

“Ми рекомендуємо записувати дітей у чергу, і це бажано зробити, коли дитина ще зовсім маленька. Якщо дитина не буде зареєстрована в електронній черзі, її у жодний дитсадок не візьмуть. Крім того, у нас є заклади, де, навпаки, дуже проблематично з місцями. Це стосується дитсадка №44 у мікрорайоні Гравітон. Там функціонує всього один дитсадок на весь район, а інтенсивна забудова триває, тож місць для усіх дітей не вистачає”, – пояснює пані Любов.

Попри те, що вільних місць у дитсадках багато, ні групи, ні вихователів скорочувати не планують.

“У нас немає дитсадків, де була б критична ситуація із наповнюваністю. Але для закладів, де буде чимало вільних місць, розроблятимемо альтернативні варіанти. Наприклад, у багатьох дитсадках вже зараз існують групи ранньої адаптації разом із мамами, групи з підготовки до школи. За рік у Чернівці приїхала велика кількість переселенців. Ми маємо збільшення кількості діток з інвалідністю, тож у дитсадку №31 відкрили ще одну групу для таких дітей. На сьогодні у дитсадки Чернівців зараховано майже 600 дітей переселенців”, – каже Любов Гаврилова.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.