Новини

«Сам обираю, що мені вивчати…»: 13-річний чернівчанин розповів, як засвоює навчальну програму старших класів

Тринадцятирічний школяр Чернівецького ліцею №3 Дмитро Мінтенко взяв участь у 13 олімпіадах 2022/23 навчального року. З них хлопець посів абсолютні перші місця на обласних олімпіадах з хімії, програмування, фізики та астрономії.

Школяр зараз навчається екстерном за навчальною програмою дев’ятого класу, але бере участь і в олімпіадах за десятий клас, зокрема з фізики та астрономії, пише molbuk.ua

‒ Мені найбільше цікавить фізика, хімія та програмування. Виокремити один предмет не можу, бо всі по-своєму цікаві. До олімпіад я готуюся з викладачами. Кожен мій день розписаний від ранку до вечора. Правильно розпланувати заняття допомагає мама, вона мій тайм-менеджер, ‒ усміхається Дмитро.

За словами матері Віти, хлопець змалку був доволі жвавий.

‒ Коли я помітила, що Діма має здібності до науки, то зрозуміла, що він навчатиметься з викладачами індивідуально. Якби Діма весь час проводив у школі, то у його випадку це був би “біг на місці”. Йому шкільної програми для саморозвитку не вистачає. Я не змушую його вчити, він сам палкий до пізнання чогось нового, ‒ розповідає Дмитрова матір Віта.

Любов до науки у хлопця – з дитинства

Ще малим Діма брав у садок із собою енциклопедію та з радістю зачитував її одноліткам. У п’ять років він уже встиг побувати у хімічній лабораторії, а до першого класу вже знав майже всі елементи таблиці Менделєєва.

‒ У перший клас він йшов підготовлений: вмів читати та писати. Коли Діма запитував у мене, що він вивчатиме у початковій школі, я навіть не знала, що відповісти, що вигадати, щоб зацікавити його. Те, що вчили школярів у перших класах, син знав досконало, тому для нього нічого не було новим, ‒ згадує Віта. ‒ Перейти на екстернатну форму навчання ми вирішили після закінчення початкової школи. Тоді ж з’явилися нові навчальні предмети, і Діма намагався опановувати їх, попри шкільну програму. Шукав цікаву інформацію у додатковій літературі, та здебільшого – в інтернеті.

Окрім місцевих та обласних олімпіад, школяр активно бере участь у міжнародних. У Вільнюсі на міжнародному командному змаганні з фізики, хімії та біології Дмитро здобув срібну медаль. Попри успіхи у всіх сферах науки, хлопець ще не вирішив, ким хоче стати. Каже, що кар’єру пов’яже, можливо, саме з програмуванням.

‒ Важко сказати, ким бачу себе у майбутньому. Можливо, стану інженером. Ще не знаю… Поки що насолоджуюся наукою. Я вже освоїв, як створювати сайти, вивчив Python та jаvascript. Пройшов два курси, після завершення яких захищав кілька власних проєктів. У шість-сім років мав вже перші успіхи в цій сфері, ‒ каже Дмитро.

Хлопець також добре володіє англійською. Крім неї, вивчає німецьку та французьку. У цьому йому допомагають відео з англійським перекладом. У свої 13 років Дмитро до себе досить критичний. Він розуміє, коли припускається помилок, та вміє їх аналізувати.

‒ Я самокритичний, вмію себе оцінювати. Навіть коли вивчаю шкільну програму, добре розумію, що мені потрібно, а що – ні, ‒ ділиться школяр.
Хлопець планує навчатися до 11 класу й далі готуватися до участі у всеукраїнських олімпіадах. На вибір професії мама не впливає, хоче, щоб Дмитро був щасливим, тому намагається докладати максимум зусиль для розвитку сина.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.