Новини

Масляна, Масниця чи Колодій?: яка назва правильна

Масляна розпочинає весняний цикл календарних традиційних свят українців. Це веселе, замашне та голосисте народне свято, наповнене релігійно-міфічними ритуалами і унікальними обрядодійствами, відзначається на останньому тижні перед Великим постом.

Цього року Масляний тиждень українці відзначатимуть в останні дні лютого, з 20 по 26 число. Дата святкування не є сталою, адже залежить від Великодня. А як правильна назва свята – дивіться далі в матеріалі.

Яка назва правильна?

Так, за книгою етнографині Надії Зяблюк “Масниця в Україні”, всі ці назви тотожні і так свято називали в різних регіонах. Тож єдино правильної назви нема.

“Масницю наша людність називала також Масляною, Масляницею, Сиропустом, Сиропусним тижнем, Колодієм, Колодкою, Турицею та ін. Вже самі назви свята говорять про його прадавні корені й той шлях, який воно пройшло від основ народовір’я до сьогодення”, – пише авторка дослідження.

Назви Масляна, Масниця, Масляниця походять від слів масло, масний, позаяк упродовж свята споживали зазвичай тільки страви з набілу (молочних продуктів).

З’явилися ці назви, за твердженням дослідників, не раніше XVI ст. А от терміни “Сиропусний Тиждень”, “Сиропуст”, “Неділя Сиропусна” вживалися переважно у святцях, церковних книгах та літописах іще в XVI ст.

Колодій, Туриця – це, на думку дослідниці, найдавніші власні імена свята Масниці, і стосуються вони культу небесних світил Сонця та Місяця.

Деякі джерела припускають, що Масниця бере свій початок від свята на честь язичницькою бога Велеса. Адже раніше саме на Масничному тижні українські жінки особливо вшановували святого Власія (Велеса, Волоса, Бика-Тура). Тож зрозумілою за походженням є і назва свята – Туриця.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.