Новини

Зупинили військові на вулиці: юрист з Чернівців дав корисні поради, як правильно себе поводити

Юрист з Чернівців Іван Руснак, розповів, як поводитися чоловікам призовного віку, у разі якщо його зупинили військові.

Кореспондентка molbuk.ua поспілкувалася із головою громадської організації “Клуб юристів” Іваном РУСНАКОМ та запитала у нього, як поводитися громадянам призовного віку, яких зупинили працівники центру комплектування та які права мають військові, а які – цивільні.

Ситуація 1. Ви – чоловік призовного віку (від 18 до 60), і вас зупинили люди у формі (НГУ, ТРО, поліція або працівники військкомату). Як маєте поводитися ви, а як – люди у формі. Які права під час воєнного стану має людина у формі, а які – цивільний?

– Громадянам ніколи не варто чинити опір людям у формі. Адже багато є випадків, коли цивільні самі провокують їх. На кшталт: “Які у вас права? Чому ви мене зупинили? Я маю право вам нічого не пред’являти!” Насправді це не так. Зараз діє відповідний указ президента, у якому йдеться, що військові під час дії воєнного стану мають право зупинити людину та перевірити документи.
Під час перевірки документів громадяни призовного віку обов’язково мають мати при собі військовий квиток. Ну, а якщо вам працівники центру комплектування постановили виписати повістку, то ви або її отримуєте, або відмовляєтеся від неї. Можна відмовитися брати повістку, але підписатися щодо її отримання. Однак тоді доведеться сплатити штраф.

– Якщо ж вам вручають повістку в громадському місці та вписують дані в порожній бланк із підписом керівника центру комплектування, то потрібно таким людям пояснити, що це незаконно. У разі вашої відмови від повістки представники центру комплектування у присутності свідків можуть скласти акт відмови від отримання повістки. Ви ж не зобов’язані нічого писати або ставити підпис у цьому акті. Якщо акт все ж таки складуть, то справу розглядатиме керівник центру комплектування, який може накласти на вас штраф у розмірі від 850 до 1 700 гривень за порушення правил військового обліку (стаття 210 Кодексу про адміністративні правопорушення України). Накладення такого штрафу можна оскаржити в місцевому суді. Вручати повістки в громадських місцях законно, а ось виписувати повістки на вулиці – ні.

За словами Івана Руснака, повістки мають виписуватися на конкретну особу саме в центрі комплектування.

– Усі ж ці проштамповані повістки, зупинка людей для перевірки документів, вписування прізвища на місці та спроби вручити повістку цій особі — такі дії фактично є незаконними. Їх можна вважати підробленням документів та викликати для фіксування правопорушення поліцію. Правоохоронці повинні зафіксувати факт звернення та незаконні дії, взяти пояснення. Надалі така зафіксована заява та пояснення можуть слугувати доказом під час оскарження вручення повістки.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.