Новини

“Той день не забуде ніхто…”: як живе Дніпро, репортаж “МБ” – відео, фото

З Чернівців ми виїхали в понеділок о другій годині ночі. Їхали колоною з трьох машин. Буси повністю забиті допомогою для військових, цивільних, медикаментами та… кормом для собак. Розсідаємося у машини. Перед поїздкою керівник громадської організації Ігор ЛОГВІНОВ дає мені рацію для зв’язку.

Кореспондентка ” ” побувала на Донеччині з волонтерами громадської організації Freedom Trust.

– Прийом, як чутно?

– Прийом, чутно добре.

– Плюс.

– Ну що, друзі, з Богом.

На вулиці дуже густий туман, видимість погана. Дорогою хлопці згадують, як евакуйовували маломобільних людей із Лисичанська, що на Луганщині, коли там починався наступ окупантів.

– Це був березень 2022-го. Траплялися випадки, коли люди відмовлялися від евакуації в останній момент. Це були маломобільні люди, тож нам доводилося змінювати їм підгузки, подавати судно, – згадує волонтер Олексій РЕШЕТНИК.

– Спочатку тримаємо маршрут на Дніпро. Ночувати будемо вже на Донеччині, у Костянтинівці, – каже волонтер Віктор НАЙДА.

Дорогою помічаю, що поменшало блокпостів. Мости, які були зруйновані ще влітку, зараз відбудовані.

– Цю націю не здолати! Москалі руйнують нашу інфраструктуру, а ми її відбудовуємо, – каже волонтер Олександр АНЦИБОР.
Дніпро

Заїхали у Дніпро. На першому блокпосту військові перевіряють документи. Місцеві кажуть, що і досі не можуть оговтатися від трагедії, коли ворожа ракета впала на багатоповерхівку.

– Ніколи не забуду той день. Це була субота. Ми почули вибух. Я відразу почав дзвонити до знайомих. Коли почув, не міг повірити. Нам часто прилітають “подарунки” окупантів. Та останній ракетний обстріл став справжньою трагедією, – розповідає житель Дніпра Василь.

Проїжджаємо містом. Дніпро – це надійний тил, який дає прихисток переселенцям із Донеччини, Луганщини та окупованого півдня. У місті працюють усі крамниці та кав’ярні, готелі та ресторани. Вирує життя.

– Аню, зараз будемо проїжджати повз руїни багатоповерхового будинку, в який влучила ракета, – гукає Віктор Найда.

Проїжджаємо. Просто в центрі будинку – велика діра, видно зруйновані квартири та залишки меблів. Через дорогу – зупинка громадського транспорту. На лавці – квіти, вінки, дитячі іграшки. Серце стискається від болю.

Залишивши допомогу у волонтерському штабі в Дніпрі, вирушаємо на Донеччину.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли як живе прифронтова Костянтинівка, а також ” ” публікував репортаж із Бахмута.

Допомога надається у межах суб-гранту проєкту EU4CSOs Emergency Actions, що реалізується БО “Мережа 100 відсотків життя Рівне” за фінансової підтримки Європейського Союзу.
Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю суб-грантера проєкту EU4CSOs Emergency Actions Charity fund Freedom Trust не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.
#StandWithUkraine #ПрямуємоРазом #EU4CSOsEmergencyActions

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.