Новини

У День стоматолога – до причетних: як розвивався стоматологічний факультет БДМУ і наскільки він популярний сьогодні?*

9 лютого по всьому світі відзначають Міжнародний день стоматолога. Таку дату вибрано не випадково, адже у цей день католицька церква вшановує християнську мученицю Аполлонію Александрійську, яку вважають покровителькою лікарів-стоматологів та зубного болю. Згідно писання, ще в ІІІ столітті її змушували відректися від християнства, а за непослух виривали щипцями зуби. Вона гідно перенесла всі муки й зберегла віру, а коли їй пригрозили стратою, сама зробила крок у полум’я і загинула. Хоч час стер багато згадок, досі існує повір’я, що коли вимовляти “Санта Аполлонія” – зубний біль враз відступить. Сьогодні постать цієї мучениці є символічною для стоматологів у різних країнах, тому її ікони можна помітити не в одній клініці. Зокрема, й у холі стоматологічного факультету БДМУ – місця, де формуються та професійно зростають майбутні лікарі вже понад 15 років. Яким був розвиток цього структурного підрозділу Буковинського державного університету, нам розповів БІЛООКИЙ В’ЯЧЕСЛАВ ВАСИЛЬОВИЧ – декан стоматологічного факультету, доктор медичних наук, професор кафедри хірургії БДМУ, лікар хірург вищої категорії.

– Розкажіть, будь ласка, відколи функціонує факультет?

– Перший набір студентів-стоматологів ми здійснили в 2006 році. Тоді ще стоматологічного факультету як окремої структури не було, майбутніх стоматологів навчали на базі лікувального факультету. У 2007 ми знову набрали 100 людей за цією спеціальністю. А вже з 2008-го створили окремий факультет, тоді й отримали перше ліцензійне замовлення.

– Факультет одразу був таким великим, як зараз, чи кафедри відкривалися поступово?

– У 2008-у, тобто у перший рік офіційної роботи факультету, було створено тільки дві кафедри – Терапевтичної та ортопедичної стоматології, а також Хірургічної та дитячої стоматології. Ліцензійний обсяг на початках становив 100 студентів, з часом цей показник виріс до 120. Сьогодні до складу стоматологічного факультету входить 8 кафедр – Анатомії, топографічної анатомії та оперативної хірургії, Гістології, цитології та ембріології, Дитячої хірургії та отоларингології, Пропедевтики внутрішніх хвороб, Ортопедичної стоматології, Терапевтичної стоматології, Стоматології дитячого віку, Хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії.

– А викладацький склад змінився?

– Що стосується наших кадрів – то вони професійно виросли. Якщо в 2008-у на факультеті був лише один професор, зараз на восьми кафедрах ми маємо 13 професорів, 15 докторів медичних наук, 32 доцентів і 58 кандидатів медичних наук.

– Чи змінився показник популярності професії стоматолога з часом?

– Актуальність професії стоматолога ніколи не відпадала – поки людство існує, потреба в спеціалістах, що лікують зуби, буде постійно. На разі, на факультеті навчається приблизно 320 студентів, із них 18 – іноземці, переважно з арабських країн – Єгипту, Сирії, ОАЕ. Останнім часом можна помітити, що потік студентів трохи знизився. Але тут справа не в популярності професії чи затребуваності у фахівцях, а в тому, що Міністерство освіти ставить тепер більш жорсткі вимоги до лікарів загальної практики. З іншого боку – це велика перевага, адже спеціальність обирають ті, що справді хочуть вчитися. Приємно, що з понад 320 студентів майже 30 навчаються за держзамовленням.

– До вступних вимог. Чи є вже правила зарахування?

– Правил вступу на 2023-2024 навчальний рік ще нема. Але ми точно знаємо, що зарахування здійснюватиметься за результатами мультипредметного тесту. Попередньо, прохідна сума балів не повинна становити нижче 150.

– Ваш факультет дуже сучасний та прогресивний. Це важливо в стоматології?

– Безперечно. Факультет постійно розвивається. У нас справді потужна матеріально-технічна база. 22 серпня 2011 року ми відкрили новий навчально-лікувальний стоматологічний корпус, що по вулиці Марка Вовчка 2, де базується зараз дві кафедри – терапевтичної та ортопедичної стоматології. Того ж року заснували стоматологічний центр як підрозділ університетської клініки. А в лютому 2012 року він отримав ліцензію на здійснення лікувально-консультативної роботи. Це дуже добре для студентів, адже вони мають змогу отримувати практичні навики, а інтерни під керівництвом викладачів можуть виконувати маніпуляції.

– А практики багато за час навчання?

– Достатньо. Як базу для практики використовуємо нашу університетську поліклініку, Обласну стоматологічну лікарню, Дитячу лікарню, Міську лікарню. Можна практикуватися і у приватних клініках. Головне, аби вони були ліцензованими. До речі, аби студенти набили руку та виробили навики, організовуємо різноманітні акції – безкоштовно обстежуємо працівників різних підприємств, соціально незахищених осіб, військовослужбовців, надаємо їм кваліфіковану допомогу. Для чого це? Для пацієнтів – це корисно, а для студентів – можливість проявити себе в професії.

– Війна відбилася на навчальному процесі?

– Робота факультету в умовах війни фактично не змінилася, майбутні лікарі продовжують опановувати професії в очному режимі. Дякуємо ЗСУ, що можемо вільно проводити офлайн-заняття. Змістилося навчання лише в іноземних студентів – вони перейшли на змішану форму навчання: ті, хто зміг приїхати, навчаються в Чернівцях, інші – перейшли в онлайн.

– Загалом факультет справляється з покладеними задачами?

– Гадаю, що так. Я радий, що знання, які отримують студенти на факультеті, відповідають вимогам Міністерства і що всі наші фахівці по закінченню навчання починають працювати.

Контакти факультету:
м. Чернівці, вул. Руська, 87
+38 (0372) 52-30-72
fakultet-stomatologichniy

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.